PUA blir standard.
Omdømmebasert beskyttelse blir standard i Windows 10.

Annonse


Nytt verktøy i kampen om datamaskinen

Microsoft har ikke helt glemt Windows 10 i all viraken omkring Windows 11. Forleden meldte selskapet at standardoppsettet i Windows 10 fra og med denne måneden vil blokkere potensielt uønskede applikasjoner (PUA).

Programmer som kan svekke sikkerheten

Potensielt uønskede applikasjoner er programmer som kan svekke brukernes sikkerhet og/eller personvern og legge beslag på datamaskinens ressurser. Det er ikke malware, men det er programmer som du oftest ikke har bruk for og sannsynligvis heller ikke ønsker. Tidligere måtte Windows 10-brukere aktivere PUA i Windows 10 manuelt; fremover vil den være slått på som standard.

I mai 2020-oppdateringen la vi til blokkering av potensielt uønskede applikasjoner for alle som kjører Windows 10, men brukerne må selv aktivere den. Fra begynnelsen av august 2021 slår vi den på som standard for å gjøre det lettere å holde systemene i stand til å yte sitt beste.

Microsoft

Brukere som ønsker å slå av funksjonen kan gå til Omdømmebasert beskyttelse i Windows-sikkerhet (ligger under “App- og nettleserkontroll”). Brukere vil også kunne velge om de vil fortsette å blokkere nedlastinger eller apper, eller både òg.

Uønskede tredjepartsprogrammer

Endringen kan være nyttig om du ønsker å beskytte enheten mot uønskede tredjepartsprogrammer som har en tendens til av og til å snike seg inn gjennom lurvete installasjonspakker. Slike programmer kan true både sikkerhet og personvern og det er sannsynligvis det Microsoft har fått med seg når de aktiverer PUA-beskyttelse som standard.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse