Jo Nesbø på Kindle.
De to første generasjonene Kindle kom bare med mobilt internett, ikke med wi-fi. Nå fases den tidlige delen av mobilnettet ut.

Annonse


Eldre Kindle-brett er snart bare å kaste

Eldre Kindle-lesere vil snart ikke kunne laste ned nye bøker. De to første generasjonene Kindle kom bare med mobilt internett, ikke med wi-fi.

2 og 3G snart historie

Men teknologien som ble brukt i første- og annengenerasjons Kindle – 2G og 3G – skal avvikles. Kapasiteten på 2G-nettet var halvert allerede ved utgangen av 2020. Etter 2025 vil alt utstyr som kommuniserer over 2G- og 3G-nettet miste dekning.

De mobilkompatible versjonene av Kindle har historisk sett vært dyrere enn tilsvarende wi-fi-modeller, men bortsett fra merprisen ved kjøp kommer det ingen regning på mobildata for Kindles – Amazon betaler for å holde kundene koblet til nettbutikken.

4G berøres ikke

De berørte enhetene inkluderer modeller som ble utgitt så sent som i 2016. Nyere Kindles bruker 4G-teknologi og påvirkes ikke.

Annonse


Fra og med 2021 vil tidlige generasjoner Kindle-e-lesere ikke kunne koble seg til internett via 2G- eller 3G-nettverk.

Amazon USA

Det gjelder det samme her hjemme som i USA. I Storbritannia planlegger British Telecom å avvikle 3G-støtte innen 2023. 

Det har vært mulig å kjøpe norske bøker til Kindle siden 2013.

Også smarttelefoner

Dette vil selvfølgdelig påvirke alle eldre enheter som er begrenset til 2 og 3G, også eldre smarttelefoner, men smarttelefoner blir vanligvis skiftet ut når det er gått noen år. Sånn er det ikke med e-lesere, de benyttes til de er utslitt.

Disse beholder wi-fi

Ifølge Amazon vil første og annen generasjon Kindle samt Kindle DX, vil miste all internettforbindelse. Følgende enheter vil miste mobiltilkoblingen, men beholde wi-fi:

  • Kindle Keyboard (tredje generasjon)
  • Kindle Touch (fjerde generasjon)
  • Kindle Paperwhite (femte, sjette og syvende generasjon)
  • Kindle Voyage (syvende generasjon)
  • Kindle Oasis (åttende generasjon)

Er du usikker på hvilken modell du eier, kan du sjekke Amazons nettsted.

Rabatt til gamle kunder

Amazon skal ha sendt noen berørte kunder e-post hvor de advarer om endringen og takket dem for å være “en av våre første kunder”. De tilbyr rabatt til dem som ønsker å oppgradere til en nyere modell.

Det er mulig å “sidelaste” bøker til Kindle via USB om du finner og laster ned e-bøker i riktig format.

Annonse