Intels prosessorteknologi
Intel har satt seg fore å være et forutsigart selskap som ikke lover mer enn de kan holde.

Annonse


Intel lanserer en “ny tidsalder” – i Ångstrøm-tiden skal selskapet være “forutsigbart”

Intels nyutnevnte konsernsjef Pat Gelsinger har som mål å ta igjen de (mange) områdene hvor selskapet har tapt terreng til konkurrentene. Igår presenterte de planene sine frem mot 2025 og litt videre inn i en ny tidsalder – Ångstrøm-tiden. 

Intel Accelerated 2021

Intel understreket overfor de som ikke har glemt hvordan Intels ti nm-noder ble forskjøvet og forskjøvet i årevis – og nå er også syv nm forsinket – at dette er en “forutsigbar tidsplan”.

Intel omdøper prosessnodene. Det høres kanskje ikke som noen stor ting, men det er utgangspunktet for hva selskapet presenterte på sin virtuelle “Intel Accelerated 2021”-presentasjon igår. Pr. idag bruker selskapet 10 nm SuperFin, men Intels noder vil ikke lenger være oppkalt etter størrelsen på portene mellom transistorer. Etter 10 nm SuperFin kommer i følgende rekkefølge Intel 7, Intel 4, Intel 3, Intel 20A og Intel 18A.

Intel 7, tidligere Enhanced SuperFin

Intel 7 var tidligere omtalt som Enhanced SuperFin og kommer senere iår. For forbrukerne er navnet Alder Lake og Sapphire Rapids for datasentre. Intel sier at det vil bli ti til 15 prosents forbedring i ytelse pr. watt.

Annonse


Neste er Intel 4 – og her begynner ting å bli interessant. Dette var tidligere kjent som 7 nm og kommer i første halvdel av 2023 med produksjonsstart i 2022. Navnene er Meteor Lake/Granite Rapids. Ifølge Intel kan Meteor Lake ha opptil 192 utførelsesenheter, det dobbelte av hva du får i en Core i7-1185G7 med Iris Xe.

Ångstrøm-tiden

Etter det er det Intel 3 og der begynner enkelte ting å bli litt mer ulne. Det følger ingen Lake- eller Rapids-kodenavn med Intel 3. Vi vet at produksjonen skal starte i siste halvdel av 2023 og den forventes å få 18 prosent bedre transistorytelse pr. watt.

Spenningen er imidlertid knyttet til Intel 20A som vil bli introdusert i første halvdel av 2024. Intel lover en helt ny transistorarkitektur som de kaller RibbonFet med ny kraftforsyning som de kaller PowerVia. Intel annonserer med introduksjonen av 20A at vi går inn i Ångstrøm-tiden. 

A for Å(ngstrøm)

I henhold til gjeldende industristandarder er Intel 20A omtrent 2 nm, eller 20 ångstrøm. 

Til slutt annonserte selskapet at Intel 18A kommer tidlig i 2025, men selskapet er ikke spesifikk på det. Årsaken til det er at firmaet under Pat Gelsinger har satt seg fore at de skal holde hva de lover. Og faktisk er tidsrammene de skisserte igår ganske ambisiøse.

Ångstrøm er neste måleenhet under nanometer. En Ångstrøm er en lengdeenhet lik 10-10 m = 0,1 nm, altså en tiendedel av en nanometer. Ångstrøm blir brukt blant annet til å angi bølgelengder for lys og røntgenstråling.

Svenske med godt hode (!)

Navnet kommer fra den svenske fysikkprofessoren Anders Jonas Ångstrøm (1814–1874) som arbeidet med varmeledning og spektralanalyse ved universitetet i Uppsala.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse