PlasticARM
PlasticARM er den mest komplekse fleksible brikken til dags dato.

Annonse


Snart kommer det prosessorer i salaten

Hvis du synes mikrochips dukker opp i alt fra vaskemaskiner til lyktestolper, er det bare begynnelsen. Brikkedesigneren Arm lover at kretser snart kan skrives ut på plast, papir og stoff for småpenger. Selskapet presenterte denne uken en ny prototype plastbasert mikrochip kalt PlasticARM.

Så langt den mest komplekse, fleksible brikken

Dette er ikke den første fleksible brikken, men den er den mest komplekse. PlasticARM inneholder en 32-biters Cortex-M0 CPU (den billigste og enkleste prosessorkjernen i Arms Cortex-M-familie), 456 byte ROM og 128 byte RAM. Den har mer enn 18 000 logiske porter, noe som er minst tolv ganger mer enn tidligere plastbaserte brikker.

PlasticARM vil være fleksibel og billig og kan skrives ut omtrent hvor som helst. Illustrasjon: PragmatIC

Brikken ble designet i samarbeid med fleksi-elektronikkprodusenten PragmatIC og har ikke samme funksjonalitet som silisiumbaserte design. For eksempel er den bare i stand til å kjøre programmer som er lagt inn i kretsene under fabrikasjonen, men Arms forskere jobber med fremtidige versjoner som kan laste ny kode.

Prosessorer på plast og papir

Det som gjør PlasticARM spesiell er bruken av fleksible komponenter. De kan i motsetning til prosessorer basert på sprø silisiumsubstrater, brukes på fleksible overflater uten å forringes. Dette gjør det mulig å skrive ut billige prosessorer på materialer som plast, papir og folie.

Annonse


PlasticARM-brikken er hverken den raskeste eller mest effektive, men den er den mest fleksible. Foto: Arm

Dette vil åpne for bruk av mikrochips på nye områder. Du kan ha chips som overvåker innholdet i hver enkelt melkeflaske som erstatning for salgsdatoer. Ifølge Arm vil dette skape et nytt “internett av alt” med chips integrert i “milliarder av livløse gjenstander det neste tiåret”.

Ikke til erstatning for silisiumprosessorer

Plastbaserte chips har ulemper og vil neppe erstatte silisiumprosessorer. De har ineffektivt energiforbruk, tetthet og ytelse. PlasticARM bruker 21 milliwatt strøm, men utnytter bare én prosent av den. Brikken er også relativt stor med et areal på 59,2 mm², rundt 1500 ganger så plasskrevende som en silisiumbasert Cortex M0-prosessor.

Den vil ikke være rask, den vil ikke være energieffektiv, men ideell for å spore holdbarheten på en salat.

James Myers, ingeniør, Arm

Annonse