Alder Lake
To lekkede lanseringsplaner for Alder Lake gir ulike svar.

Annonse


Den som venter på noe godt … Alder Lake synes utsatt til neste år

I april ble Intels angivelige planer for lansering av kommende 12. generasjons Alder Lake-S-prosessorer for stasjonære maskiner lekket. Det ga oss en tidsramme på midten av tredje eller i fjerde kvartal iår. Dette kan være riktig, men sist søndag dukket et nytt “veikart” med informasjon om Alder Lake vPro opp. Det er datert i januar og ifølge dette kommer hverken den stasjonære Alder Lake-S eller den bærbare Alder Lake-P før første kvartal 2022.

Generelt utsettes produktlanseringer, de fremskyndes ikke

Lekket Alder Lake “veikart” datert januar 2021.

Hvilket av de lekkede veikartene som er ferskest, vites ikke. Generelt utsettes produktlanseringer, de fremskyndes sjelden. Med global chipmangel synes utsettelse mest sannsynlig, men Intel har bakset med AMDs Ryzen-tilbud i skrivebordssegmentet og har behov for å komme dem i møte så tidlig som mulig.

Kompatibelt minne allerede i butikken

Det hintes at Alder Lake – ihvertfall for stasjonære – sannsynligvis ikke er langt unna med tanke på at kompatibelt DDR5-minne allerede er ute samt at deler til sokkel LGA 1700 selges online. Matchende hovedkort selges allerede i Kina. Intels vPro-teknologi har en tendens til å komme i butikken nær lanseringen av SKU-ene. 

For Intel-prosessorer er de tre siste sifrene i produktnummeret SKU. De tildeles vanligvis i den rekkefølgen prosessorer i den generasjonen og produktlinjen utvikles.

Annonse
Integrert grafikk kuttes

Den integrerte grafikken i disse chipene ser ut til å bli kuttet betydelig sammenlignet med 14C/20T Alder Lake-P. Det påstås at det bare vil være 32 grafikkutførelsesenheter (Executions Units, EUer) i H55-SKUer, sammenlignet med 96 EUer på Alder Lake-P.

Alder Lake

Alder Lake er Intels kodenavn for den kommende 12. generasjons Intel Core-prosessorer. De forventes å bli produsert ved hjelp av Intels 10 nm Enhanced SuperFin (ESF) prosess og er støttet av Windows 10 versjon 20H2 og utover.

For dem av oss som har overskudd til kuriøs, fragmentarisk kunnskap og leser artikler til siste punktum – nevner vi at den virkelige Alder Lake er et 11 km langt vannreservoar som ble bygget i 1944 i den amerikanske delstaten Washington. Navnet har innsjøen etter byen Alder som i 1945 ble oversvømmet av sjøen og led den triste skjebne av aldri mere å dukke opp.

Vi går ut fra at ovenstående ikke gjelder prosessoren Alder Lake.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse