NFT
NFT er et unikt bevis på eierskap til en digital "gjenstand".

Annonse


Krypto-veteran: ‘Om ti år vil alt være knyttet til en NFT’

NFT-er, det digitale svar på samleobjekter, har solgt for millioner på kunstauksjoner iår, kan godt bli en daglig nødvendighet i løpet av et tiår, ifølge kryptovaluta-pioneren William Quigley, en av grunnleggerne av Tether, en kryptovaluta som er knyttet til et stabilt aktivum à la gull eller en fiat-valuta (stablecoin).

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Les også: Hvordan kjøpe Bitcoin

Uendelige muligheter

Non-Fungible Token eller NFT, er et unikt bevis på eierskap til noe som ikke er fysisk – det kan være digitale filer som kunst, lyd, videoer, gjenstander i videospill og andre former for kreativt arbeid, i utgangspunktet hva som helst i digital form. 

Annonse


Les ITavisen: “NFT” forklart for barn

NFTer er en unik kode, lagret og beskyttet av blockchain-teknologi. NFT har potensiale til å tilføre verdi ikke bare til kunstverk, men også til dagligdagse nødvendigheter som detaljhandelsvarer. Alle forbruksartikler som ikke kan spises vil i løpet av de neste ti årene ha digitale tvillinger, NFT-er.

William Quigley

Kryptovaluta-nedtur

De ville prissvingningene på kryptovaluta som følge av miljøbekymringer og kinesiske kjepper i hjulene på kryptograverne, har skapt usikkerhet om fremtiden for digitale valutaer. Tilhengerne ser på kryptovaluta som et sentralt element i fremtidens finanssystem, andre som enda en digital boble skapt av overflod av likviditet og inflasjonsfrykt.

Les også: Hvordan kjøpe Ethereum

NFT-hype

Oppmerksomheten om NFT-er har tatt av iår etter rekordprising av digitale objekter. Digitalartisen Beeple fikk 69,3 millioner dollar (600 millioner kroner) for “Everydays: the First 5000 Days”. En LeBron James-video ble solgt for nesten 3,5 millioner kroner. Nå vil alle være med på NFT-bølgen, alt fra kunstgallerier til Den internasjonale olympiske komité, motehus og Twitter tilbyr digitale tokens.

“Everydays: the First 5000 Days”, Beeple. Bildet gikk for 600 millioner kroner og det eksisterer kun digitalt.

CoinMarketCap sier at 57 sporede digitale gjenstander i kategorien “NFT samlerobjekter”, har hatt en økning i markedsverdi fra 4,67 milliarder dollar pr. 1. januar til 16,7 milliarder dollar. Imidlertid har et bredere utvalg på 159 objekter en nedgang på 52 prosent fra en topp 16. april.

Enorm risiko

Volatiliteten til skaper usikkerhet om NFT-er. Til og med Vignesh Sundaresan som betalte rekordpris for Beeples digitale kunstverk, advarer om risikoen. I et intervju sa han at alle som prøver å tjene på NFT-er, tar “en enorm risiko” og at det er “enda sprøere enn å investere i krypto”.

Grunnleggende spørsmål om sikkerheten forbundet med blockchain-teknologien, så vel som det potensielt uendelige energiforbruket, har også uroet investorer.

Les også: Hvordan kjøpe IOTA

Men talsmenn for NFT sier at de spiller det lange spillet:

Vi forventer å se bruksområdet for NFT utvide seg til å omfatte langt mer enn digital kunst og samleobjekter. De åpner for nye inntektsstrømmer for alle typer skapere.

Monica Long, Ripple

Andre måter å tenke NFT på står for eksempel U.S. National Forest Foundation for. De vil plante et tre for hver “karbonforskyvede” token som blir innløst.

Annonse


Annonse


Annonse