Annonse


FBI brukte en modifisert Pixel-telefon for å fange kriminelle

I juni kunne man lese at internasjonale politimyndigheter drev et selskap som solgte krypterte telefoner til kriminelle, i en ny sak om dette fremkommer det at FBI og det australske føderale politiet (AFP) brukte Google Pixel 4a med tilpasset programvare i denne operasjonen.

Siden 2019 drev US Federal Bureau of Investigation, i nært samarbeid med det australske føderale politiet, strategisk utviklet og skjult et kryptert enhetsselskap, kalt Anom, som vokste til å betjene mer enn 12.000 krypterte enheter til over 300 kriminelle syndikater som opererer i mer enn 100 land, inkludert italiensk organisert kriminalitet, kriminelle motorsykkelgjenger, og internasjonale organisasjoner involvert i narkotikahandel.

EUROPOL

Motherboard/Vice klarte å få tak i en av telefonene som FBI solgte til kriminelle og fikk tatt en gjennomgang. Maskinvaren er en Pixel 4a, med flere modifikasjoner rettet mot en noe spesiell brukergruppe. En av endringene FBI hadde lagt inn i ArcaneOS 10 var en funksjon kalt “PIN Scrambling”, denne gjorde det slik at tallene på låsskjermen ikke var oppført fra 1-9 med 0 på bunnen, dette var for at du ikke skulle kunne gjette kombinasjonen basert på fingeravtrykk etc. Samtidig var det også mulig å skrive inn en såkalt Wipe Code fra låsskjermen som angivelig skulle slette alt på telefonen.

Smarte funksjoner var lagt til for å gi kriminelle en falsk følelse av trygghet. Kilde: Motherboard via 9to5Google

Pin koden er…

Samtidig var det også en funksjon som brukte en “Decoy Pin”, denne tok brukeren inn i en tilsynelatende uskyldig versjon av telefonen. Der kunne man finne apper som Candy Crush, Facebook, Instagram og Netflix. Ingen av disse appene kjørte, eller kunne brukes.

Når man skrev inn en korrekt PIN-kode så ble brukeren tatt inn til en hjemskjerm hvor det var tre applikasjoner: kalkulator, klokke og innstillinger. Morsomt nok var det ikke noen mulighet til å skru av stedstjenester via innstillingene.

Annonse
Det hemmelige rommet

Om man skrev inn et spesifikt regnestykke i den første appen så åpnet man opp en kryptert meldingstjeneste, som vi nå vet var denne ikke faktisk kryptert og faktisk var den overvåket av blant annet FBI og andre myndigheter verden over. Totalt ble det samlet inn over 27 millioner meldinger som ble gjennomgått av myndighetene over en periode på 18 måneder.

Google lanserte Pixel 4a i August i 2020, siden politisamarbeidet startet tidligere enn det så finnes det angivelig også en 3a-modell med samme programvare. Det er uklart om andre modeller, eller andre produsenter også ble brukt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse