Bitcoin
Svindlere har lurt minst 93 000 mennesker til å kjøpe Android-apper som rett og slett ikke har gjort noe som helst.

Annonse


Titusener lurt av falske kryptograverapper for Android

Svindlere har lurt minst 93 000 mennesker til å kjøpe Android-apper som angivelig skulle grave etter krypto, men som rett og slett ikke har gjort noe som helst. Det er datasikkerhetsfirmaet Lookout som har avslørt svindelen.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Les også: Hvordan kjøpe Bitcoin

172 apper fra to “familier”

Totalt har 172 apper vært i omløp. 25 av disse var tilgjengelig i Google Play Store mens resten ble solgt via tredjepartsbutikker og sidelastet. Appene er blitt sporet som to separate familier, BitScam og CloudScam med henholdsvis 83 800 og 9600 installasjoner. Begge familiene tilbød krypto-graving, men ingen av appene kunne i virkeligheten grave etter kryptovalutaer.

Annonse


Falske oppgraderinger

Bedragerne anslås å ha tjent mer enn 300 000 dollar (2,5 millioner kroner) på salg av appene. I tillegg har de vært så frekk at de har tatt betalt for “oppgraderinger” og tilleggstjenester, noe som antas å ha innbragt ytterligere 50 000 dollar eller knapt en halv million kroner.

Årsaken til at appene kunne gå så lenge under radaren var at de ikke inneholdt ondsinnet kode. De er rett og slett skrevet for å selge ikkeeksisterende tjenester til mennesker med krypto-mani. 

Ioannis Gasparis, Lookout

Fjernet fra Play Store

Google har fjernet alle de falske appene fra Play Store, men dusinvis av dem er fortsatt til salgs i tredjeparts appbutikker.

En liste over BitScam- og CloudScam-appene med tekniske detaljer og Play Store-installasjonsinformasjon, er tilgjengelig i Lookout-rapporten.

Annonse