Toppbilde
Nanoleaf prøver å nå enda flere forbrukere med sine nye smartlys.

TEST: fremdeles på jakt etter de perfekte stemningslysene? Vi har funnet løsningen

Annonse


Vi har tidligere omtalt Nanoleaf sine triangulære “Shapes”-lysplater. Lysplatene fikk gode kritikker fra oss, og de har siden blitt vanlig å se i bakgrunnen hos streamere på Internett.

De tidligere platene har for noen kanskje fremstått som i overkant moderne. Med sitt hvite utseende og skarpe kanter faller de ikke i smak hos alle – særlig ikke når de er avslått.

Troverdig treimitat

Dette har Nanoleaf nå forsøkt å rette opp i, og de har derfor lansert Nanoleaf Elements. I stedet for at platene er blanke og hvite, er de nå utformet i treimitat (av plast).

Selv om platene er laget av plast, fremstår imitatet som troverdig, og man kan lett la seg narre om man ikke tar dem i nærmere øyensyn. Platene har også en treaktig tekstur for å løfte troverdigheten til imitatet enda et par hakk.

Annonse


Platene har seks kanter, og dette legger til rette for et litt annet uttrykk enn hva tilfellet var for platene som vi tidligere har skrevet om.

Ser og føles ut som tre.

7 plater som kan utvides til 500!

I pakken følger det med 7 plater. Disse kan man koble sammen på den måten man måtte ønske. Dette kan utvides til hele 500 plater. Dette vil imidlertid koste deg en slant, da prisen for 7 plater i første omgang er i overkant av 2 200 kroner, mens en utvidelse på 3 plater vil koste deg rundt 800 kroner.

Om du skal utnytte at en kontrollenhet støtter 500 plater, vil du måtte betale i overkant av 130 000 kroner. 7 plater er ikke nok til å lyse opp et rom, men det er nok til å gi en grei mengde stemningsbelysning. Nanoleaf har neppe forutsatt at den gjennomsnittlige kunden vil skaffe seg stort mer enn 10-20 plater.

Henges opp med dobbeltsidig tape

For å henge disse på veggen, benytter man seg ganske enkelt av dobbeltsidig tape – hvilket platene kommer utstyrt med i esken. Hvis man henger opp platene på veggen og tar dem ned igjen, vil man måtte skaffe seg ny tape. Undertegnede har selv god erfaring med bruk av TESA Powerstrips for opphenging av Nanoleaf-plater.

Under platene finnes det egne brikker som er den delen som faktisk limes fast i veggen. Dette er nytt. Tidligere limte man platene rett på veggen. Nå er det slik at platene tas av brikken som er fast i veggen, før man deretter fjerner brikkene. Mye enklere enn tidligere.

Utover dette kan det nevnes at det i esken følger med en kontrollenhet. Denne kobles til en av platene. Her får man valget mellom å endre modus, lysstyrke og hvorvidt man ønsker at platene skal være av- eller påslått. Man har også mulighet til å kontrollere platene via Nanoleafs egen app, eller ved bruk av Google Home eller Apple Homekit. Det er ikke mulig å styre Nanoleaf med Philips Hue sin app eller omvendt.

Mange tilpasningsmuligheter

Nanoleafs egen app er jevnt over god nok, men jeg har flere ganger opplevd noe rusk – som at appen ikke finner platene – eller at appen ikke vil laste ned nye lysuttrykk. Når det fungerer (hvilket det som hovedregel gjør), er det heldigvis enkelt å legge til nytt innhold. Variasjonen i lysuttrykk er relativt stor.

Det er blant annet mulig å stille platene inn til å gi inntrykk av å være lys fra bølger eller lysstråler fra en varm peis. Alternativt kan man sette platene til å blinke svakt i tilfeldig rekkefølge. Justeringsmulighetene er i alle fall mange. Om man ønsker at lysene skal være statisk, er det selvfølgelig mulig å stille inn lysene til dette også.

Videre er det også mulig å stille inn platene til å følge sola. Det vil si at fargetemperaturen og lysstyrken varierer etter tidspunktet på dagen.

Både varme og kalde toner er mulig.

Reagerer på lyd

Lysplatene kan også settes til å reagere på lyd – og da kanskje helst musikk. Platene har en innebygget mikrofon som fanger opp lyd, og om du spiller av musikk – vil platene kunne blinke og endre mønster i takt med musikken.

Lyset fra platene er heldigvis ikke så skarp, så denne effekten får ikke stua di til å virke som et diskotek – hvilket fort kunne bli tilfellet med de første Nanoleaf-platene.

I motsetning til platene som vi tidligere har testet, kan ikke Nanoleaf Elements vise andre farger en forskjellige toner av hvitt – altså enten varme eller kalde toner. Dette gjør at platene lettere glir inn i miljøer hvor det ikke er like stor aksept for RGB-belysning. Kort og godt egner platene seg som pynt i både stua og på soverommet.

Avslått ser det nesten ut som parkettfliser på veggen.

Ment som dekorasjon

Når det kommer til lysnivå må det poengteres at dette avhenger av hvor mange plater man har. Grunnpakken på 7 plater er ikke nok til å få et lite rom fullt opplyst, men det er nok til å få en grei mengde stemningsbelysning.

Følgelig kan de fleste ikke lene seg på Nanoleaf Elements som primærbelysning. Til det er starterpakken for liten og den nødvendige mengden ekstraplater så kostbar at det blir en uforholdsmessig dyr opplevelse. Nanoleaf Elements er nok helst tenkt som dekorasjon og stemningsbelysning, og på dette området leverer Nanoleaf et svært godt produkt.

Vi konkluderer
Utover at Nanoleaf sin egen app er litt upolert i kantene, og at platene er relativt kostbare, fant jeg ingen spesielt negative haker ved dem. Platene er enkle å montere, enkle å ta ned, enkle å ta i bruk, pene å se på og leverer det som produsenten lover. Nanoleaf Elements får en klar anbefaling fra meg, og passer kanskje særlig dem som vil ha moderne, men ikke for moderne, stemningsbelysning til stua.
Leservurdering49 Vurderinger
4.9
Hva vi likte
Enkel å montere
Enkel å fjerne
Enkel å bruke
Pent design
Mange tilpasningsmuligheter
Hva vi ikke likte
Litt dyrt
Nanoleaf-appen har noen småproblemer
9

Annonse