Full selvkjøring
Musk har mye erfaring med mislykkede spådommer.

Annonse


Elon Musk: “Full selvkjøring er vanskeligere enn jeg trodde”

Musk har mye erfaring med mislykkede spådommer om når Tesla skal være klar med et system for full selvkjøring. Det har gjort ham noe mer forsiktig i ordvalget, og nå kommer han med noen innrømmelser.

Full selvkjøring på overtid

Hvis vi går litt tilbake i spådomshistorikken hans skulle vi flere ganger hatt full selvkjøring. Det skulle først skje i 2018, deretter i 2019. I de siste årene har Musk vært mer forsiktig med å peke på kalenderen når han snakker om full selvkjøring. Han er også blitt mer forsiktig i ordvalget og refererer heller til et komplett fungerende system som fremdeles er avhengig av førerens oppmerksomhet, men som vil føre til ekte autonomi når data eller statistikk viser at systemet er tryggere enn mennesker.

Full Self-Driving (FSD) Beta er Teslas “funksjonskomplette” system. Det er fra oktober 2020 blitt distribuert til et begrenset antall Tesla-eiere. Programmet blir oppdatert og antall brukere er økt siden den gang.

Neste store steg

Neste store steg er FSD v9 Beta, oppdateringen Musk har lovet en stund. Den skal inneholde Tesla Vision, et system for datasyn som ikke avhenger av radarsensorer.

Annonse
FSD v9 Beta er forsinket et par ganger nå. Nylig sa Musk at den skulle komme “senest i juni”.

For en tid siden sa Musk at FSD v9 Beta’en var to uker unna, men ukene går og Beta’en lar vente på seg. 

“Musk-trolling”

Musks mange vage tidsaspekter à la et par uker, senest i juni etc., har fått noen Tesla-eiere til å “trolle” Musk ettersom tidslinjene løper ut uten at noe skjer.

En av dem endret navnet på Tesla til “to uker” med henvisning til Musks løfte om FSD v9 Beta:

“Ingen ting tar seg større friheter enn virkeligheten”

Musk svarte på tweeten ved enda en gang å love at FSD v9 Beta kommer snart, men innrømmet at selvkjøring er vanskeligere enn han trodde:

FSD 9 beta kommer snart, jeg sverger! Selvkjøring er vanskelig, det krever AI-behandling av masse data fra den virkelige verden. Jeg forventet ikke at det skulle være så vanskelig, men i ettertid er det åpenbart. Ingen ting tar seg større friheter enn virkeligheten.

Elon Musk

FSD 9 Beta forventes ikke bare å være en viktig oppdatering av Teslas “fullstendig” selvkjørende system. Det bør også komme med den lovede “nedlastningsknappen” som åpner for flere enn «tidlig tilgang»-folket og også en abonnementsordning for de som ikke betalte for FSD-pakken.

Tilgi Musk?

Elon Musk styrer med en teknologi som har potensiale i seg til å revolusjonere måten vi bruker biler på. Tesla henter en vanvittig mengde data fra en bilflåte som har passert en million enheter. Å forutsi forbedringskurven til et slikt system er nok ikke enkelt, men på den annen side er det ikke overraskende at folk som har kjøpt “full selvkjøring” av Elon, ber om valuta for pengene.

Vi må vel kunne tilgi at han er litt optimistisk, den godeste Elon. Uten optimismen hadde han neppe syslet med det han gjør. Når vi en gang skal se tilbake på den revolusjonen som utspiller seg nå, vil det ikke være justeringer av tidslinjen vi husker, eller?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse