Annonse


Coop kreves for 600 millioner i løsepenger – 800 butikker måtte stenge

En russisk liga knyttes til angrepet, krever 600 millioner kroner for å slippe jerngrepet.

Betal ellers…

Det er den russiske ligaen Revil som nå har fremmet kravet om 600 millioner kroner for å slippe jerngrepet de har om butikkene i Coop-kjeden. Basert på uttalelser Visma har gjort så er det så mange som 800 butikker som nå må tas opp igjen en etter en etter angrepet. Coop er riktig nok ikke alene, det er flere hundre andre bedrifter verden over som også er rammet av angrepet.

Kravet ble lagt ut på en blogg som Revil i følge Reuters har brukt tidligere. Det antas at kravet kommer fra sentrale ledere i Revil, men sikkerhetsselskapet Recorded Future sier til Reuters at gruppen har en struktur som gjør det vanskelig å finne ut hvem som snakker på vegne av de.

Skjebnesvanger fredag

Angrepet startet på fredag med at Revil tok seg inn i systemene til en av de sentrale tjenestetilbyderene til Coop, Kaseya, selskapet leverer programvaren som står for administrasjonen av andre it-systemer innad i blant annet Coop. Angrepstypen kalles for et “supply chain attack” (forsyningskjedeangrep). Fra innbruddet hos Kaseya har Revil deretter fått tilgang til å spre løsepengeviruset som nå har stengt driften for bedrifter i flere land.

Annonse
Coop ble tvunget til å stenge de fleste av sine butikker ettersom løspengeviruset stengte ned kassasystemet, som driftes av Visma Esscom som igjen bruker Kaseya sin programvare.

I en uttalelse svenske TT sier Fabian Mogren, daglig leder i Vissma Esscom at “de har et par hundre mann som jobber døgnet rundt, datamaskin for datamaskin, butikk for butikk”.

Ikke tegn til norske offer

Til digi.no uttaler IT-direktør i Visma, Espen Håkonsen, at de nå har “200 mann på hjul” som jobber iherdig med å få butikkene opp og kjøre igjen. På spørsmål om det er norske kunder av Visma som er rammet er svaret nei.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse