Annonse


Google vil bli som Apple, kjemper mot andre app-butikker

Som et ledd i kampen for å gjøre Play Store enerådende fjerner Google APK-formatet.

Eget format

Google Play Store er i konstant utvikling, og det jobbes hele veien med å gjøre opplevelsen bedre for både forbrukere og utviklere, blant annet er det gjort mye med automatisering av prosesser som godkjenning av apper ved hjelp av AI og maskinlæring. Nå er tiden kommet for å endre noe mer fundamentalt som vil påvirke hvordan utviklere jobber og distribuerer sine apper, og den endringen kommer allerede i August i år.

Da bytter nemlig Google over fra APK-formatet på apper som lastes opp til Play Store for å distribueres til brukere verden over. Fordelen med dette formatet er at det også brukes av flere app-butikker og det gjør det enklere å nå flere brukere med samme installasjonsfiler. Formatet som nå innføres har fått navnet Android App Bundles

Endringen som nå kommer vil forhåpentligvis komme både forbrukere og konsumenter til gode, men det gjenstår å se.

Annonse
Skalerte ikke

APK står for Android-pakker, og APK-er har vært Androids standard format for apper og spill. APK-er kan sammenlignes med Java’s JAR-arkiver, og er laget for å pakke alt som en app trenger å installeres på en enhet, fra kode til elementer som bilder og lyder. Etterhvert som Androids vokste, vokste også antallet ting som utviklere måtte pakkes inn en APK.

APK-er ble imidlertid ikke tilpasset Androids vekst, og Google lage tilpassede løsninger for større apper, det gjaldt spill som noen ganger trengte flere GB med ekstra data. Løsningen derv var såkalte OBB-er som måtte lastes ned før du kunne begynne å spille et spill eller bruke appen.

Android App Bundles are replacing APKs – why it matters
AAB – Android App Bundles er formatet som Google ruller ut i August. Kilde: Google

Dette er blant problemene som Android App Bundles er lovet å løse, og selv om endringene skal være usynlige for brukerne, er det nok trygt å anta at man vil kunne merke positive forskjeller.

Android App Bundles, forkortet til AAB, vil endre måten Android-apper er pakket og, enda viktigere, leveres til forbrukere. En av de mest umiddelbare forskjellene er at det ikke lenger vil være behov for en enkelt APK som inneholder alt for alle slags Android-enheter, noe som betyr at apper bør bli mindre og som en følge av dette bør nedlastingstider også gå ned.

Det innføres også et krav om at en AAB ikke kan overgå 150MB i størrelse, og dersom apper trenger mer plass vil de kunne benytte seg av en løsning som erstatter dagens OBB, nemlig Play Asset Delivery (PAD). Denne har Google jobbet med for å sørge for bedre komprimering og smartere funksjoner for distribusjon av innhold.

Men hva er haken?

Dette høres veldig bra ut, for forbrukere spesielt. Men det er en hake, disse funksjonene og forbedringene vil kun gjelde for Google Play Store noe som vil påvirke noen utviklere mer enn andre. I motsetning til APKer så er AABer bundet til Google Play Store, og kan ikke eksistere utenfor Google sitt økosystem.

Dette betyr at utviklere som idag tilgjengeliggjør apper for brukere gjennom flere app butikker vil måtte håndtere disse forskjellig og vedlikeholde en egen APK-versjon av sine apper.

Hva synes du om dette? Del din mening med oss i kommentarene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse