Starlink
Starlink har plassert mer enn 1700 satellitter i bane siden 2018.

Annonse


Elon Musk: En halv million på satellitt-internett neste år

SpaceXs satellittinternett Starlink kjører allerede i 12 land og vokser. Det skal ha omtrent 500 000 brukere i løpet av de neste 12 månedene, ifølge Elon Musk på Mobile World Congress-konferansen (MWC) tirsdag. 

Ambisiøst

SpaceX’ nåværende mål er å tilby bredbåndsinternett over det meste av kloden innen august. Nettverket som fremdeles er i beta-fase, har plassert mer enn 1700 satellitter i bane siden 2018 og har nylig passert “strategisk viktige” 69 420 aktive brukere. Jeg tror vi er på vei mot noen hundre tusen brukere, muligens en halv million innen 12 måneder.

Elon Musk

Å nå en halv million brukere det neste året og åpne global internettdekning — minus arktiske regioner — de neste to månedene er et ambisiøst mål for Starlink. Internett-tjenesten vil bli solgt direkte til forbrukere og myndigheter. Individuelle brukere betaler 99 dollar (850 kroner) pr. måned for internett under beta, i tillegg kommer tallerken- og ruter-pakken til 499 dollar (4300 kroner). 

SpaceX lover 100 Mbps nedlastings- og 20 Mbps opplastningshastigheter. Vurderingene er så langt blandede.

Space X sponser startpakken

Det er mange utfordringer på veien mot en kommersiell, global internettdekning. Kostnadene for en Starlink-pakke er 499 dollar for forbrukere, men SpaceX betaler dobbelt så mye, over 1000 dollar, ifølge Musk. Selskapet har redusert terminalkostnaden fra 3000 dollar og tar sikte på å redusere den til “noen få hundre dollar i løpet av det et år eller to”, fortalte SpaceX’ president Gwynne Shotwell i april. Musk sier det er et sentralt mål for SpaceX å unngå negativ kontantstrøm. Starlinks hovedkonkurrent, OneWeb, søkte konkursbeskyttelse ifjor, men er senere kommet seg på fote igjen.

Annonse
“Fyller hullene mellom 5G og fiber”

Musk sa at Starlink har signert avtaler med to “store nasjonale” teleoperatører. Han anser Starlink som “komplementær” til eksisterende 5G-leverandører, ikke konkurrent. “Starlink fyller hullene mellom 5G og fiber i de delene av verden som er vanskeligst å nå.” På spørsmål om hvor mye som må investeres i Starlink, svarte han at det kommer an på hvordan du definerer investering.

Før vi oppnår en positiv kontantstrøm er det snakk om fem eller kanskje ti milliarder dollar, og vi må fortsette å investere også etter det for å forbli relevant. Den totale Starlink-investeringen vil havne på 20-30 milliarder dollar. 

Elon Musk

Starlink på børs?

Når nettverket er helt oppe håper SpaceX å generere nok til kanskje skille Starlink ut fra SpaceX for børsnotering.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse