Windows-11-Start-Dark
Mye funksjonalitet fjernes og/eller erstattes i Windows 11.

Annonse


Hvor vil Microsoft? Horribelt mange stenges ute fra Windows 11

Ifølge ny Microsoft-dokumentasjon er Windows 11 inkompatibel med Intel- og AMD-prosessorer som ble solgt for bare fire år siden. Dette kommer ovenpå TPM 1.2 versus 2.0-problematikken.

Ryzen, Threadripper, Skylake-X er utestengt

Microsoft har publisert en liste over minimumskravene til prosessoren som kreves for å kjøre Windows 11 på AMD- og Intel-prosessorer. Her er en rask oversikt over de respektive:

Intel:

Ingen Core-prosessorer før Coffee Lake er oppført som støttet. Dette inkluderer alle sjette- og syvendegenerasjonsprosessorer. Om du kjøpte en Core i7-7700K støttes den ikke. Ingen Intel HEDT-prosessorer før Cascade Lake støttes.

AMD:

Windows 11 er ikke kompatibel med noen Bulldozer-era-prosessorer, heller ikke førstegenerasjons Threadripper-systemer. 2400G og 2200G støttes ikke, men det gjør 3400G og 3200G. Ryzen 1700X, 1800X og relaterte CPUer støttes ikke.

Det er mulig at Microsoft kommer til å legge til flere prosessorer i listen over støttede prosessorer, men at de ikke er inkludert i den ferske oppdateringen av PC Health Check-appen er et dårlig tegn. 

Annonse


TPM-feilmelding.

Her er feilmeldingen på en Core i7-6900K:

Core i7-6900K

Core i9-9980XE ikke oppført

Pr. idag er heller ikke Core i9-9980XE oppført som støttet av Windows 11t. Microsoft har ikke historie for å nekte store deler av den eksisterende maskinparken oppgradering til nyeste versjon av operativsystemet. Core i9-9980XE er under to år gammel.

Sameksistens?

AMD introduserte første 64-bit forbruker-CPU 23. september 2003. 24. juni 2021 kunngjorde Microsoft at neste versjon av operativsystemet ikke ville støtte 32-bit. Det spranget tok 18 år. Å stenge ute prosessorer som fremdeles er i salg er mildt sagt merkelig. Forvirrende i denne sammenhengen er også Microsofts budskap om at Windows 11 er designet for å sameksistere med Windows 10.

Les ITavisen: Microsoft: Windows 11 er designet for å eksistere sammen med Windows 10

Om ikke Microsoft viser seg mere inkluderende vil de stenge ute titalls millioner PCer som er driftet med CPUer eldre enn to til fire år. Personlig er jeg skuffet.

Annonse