Apple inngår forlik til 900 millioner kroner.
Apple inngår forlik til 900 millioner kroner.

Annonse


Apple kjemper mot politisk press – vil ikke åpne iOS

I en rapport på 16 sider fremlegger Apple sine argumenter for hvorfor de mener at “sideloading” ikke er veien å gå.

“Sideloading”

Det er såkalt “sideloading” av apper som er stridens kjerne, idag er det kun to måter å laste inn apper på iPhone. Den ene av disse er en såkalt “jailbreak” av telefonen eller nettbrettet. Dette gjør at brukeren helt og holdent omgår sikkerhetsmekanismene i iOS for å legge til apper. Den andre er ved å bruke det som kalles Enterprise Certificates som lar utviklere legge til apper som kun er ment for en bedrift eller lignende.

I rapporten som har fått tittelen “Building a Trusted Ecosystem for Millions of Apps” så legger Apple frem hvordan de håndterer sikkerhet i plattformene sine idag og hvordan de ser at et pålegg om å tillate brukere å laste inn apper fra andre kilder vil påvirke deres store kundebase.

Les også: Apple er det sjette største selskapet i verden

Annonse


Gjøres på macOS

Sideloading er egentlig ikke noe mer enn at man kan selv velge hvem man vil installere applikasjoner fra, uten at de må inn i App Store. Dette har alltid vært mulig på macOS, og det samme gjelder Windows.

For mobile enheter og nettbrett har dette lenge vært mulig på Android, men iOS / iPadOS har så langt ikke tillatt dette. Argumentet om at det gjøres på macOS idag møtes av Apple med at denne modellen ikke ville fungere for iOS siden telefoner inneholder mer sensitiv og personlig informasjon.

“Å tillate sideloading vil svekke sikkerheten til iOS-plattformen og utsette brukere for alvorlige sikkerhetsrisikoer, ikke bare i tredjeparts appbutikker, men også i App Store,” står det i Apples nye rapport.

Landeveisran

Apper som ikke går gjennom godkjenningsprosessen for App Store kan inneholde skadelig programvare som Apples testere ellers ville fanget, hevder selskapet og siterer forskning som antyder tredjeparts appbutikker på Android (som tillater sideloading), er mer sannsynlig å inneholde skadelig kode.

Imidlertid har kritikere slått tilbake mot Apples påstander om sikkerheten til apper i butikken. Til tross for Apples forsikringer om at det har et team på 500+ som gjennomgår rundt 100 000 nye apper og oppdateringer hver uke, har det vært mange eksempler på svindel-apper som glir gjennom sjekkene, inkludert noen som skjuler kasinoer i apper som ser ut som apper for barn eller andre som krever et ekstremt dyrt abonnement.

Les også: Apple granskes for brudd på konkurranselover

Og å tvinge utviklere til å bruke App Store til å distribuere apper, betyr at mange må betale Apple 30 prosent provisjon på app-salg og kjøp i app for digitale varer, en praksis som blant annet en av representantene for det amerikanske konkurransetilsynet tidligere har kalt “landeveisran”.

Aktivt ute i front

Samtidig som denne rapporten kommer ut så kunne New York Times igår melde at Tim Cook hadde ringt Nancy Pelosi for å uttrykke sine bekymringer rundt de nye konkurranselovene. Idag skal Tim Cook etter planen ha et virtuelt møte med Margrethe Vestager som leder arbeidet med konkurranselovgivning i EU. Dette er i følge hennes offisielle timeplan.

Annonse