Covid-sporing
Google svarer på påstander om at covid-19-sporing ble lurt inn bakveien.

Annonse


Google installerte covid-19 sporing i stillhet uten brukernes samtykke

En rekke Android-brukere har rapportert at Googles covid-19-varsling er blitt automatisk installert på telefonene uten advarsel eller samtykke.

I en uttalelse hverken bekrefter eller benekter Google at det “automatisk distribuerte” systemet ble installert uten brukernes samtykke, men de bemerker at “Varsler om covid-19-eksponering bare kan aktiveres av brukeren selv”.

“Installert i stillhet uten varsel”

“Vi har jobbet med Massachusetts Department of Public Health og tillater brukerne å aktivere eksponeringsvarsleren direkte fra Android-telefoninnstillingene,” sa Google. “Denne funksjonaliteten er innebygd i enhetsinnstillingene og distribueres automatisk av Google Play Store. Brukerne trenger ikke å laste ned en egen app. Varsler om covid-19-eksponering aktiveres bare hvis brukeren slår den på. Brukerne bestemmer selv om de vil aktivere denne funksjonen og dele informasjon for å advare andre om mulig eksponering.”

Brukere fra Massachusetts rammet

Uttalelsen kom etter at flere brukere fra Massachusetts hevdet på Reddit, Hacker News og i Googles appanmeldelser at tjenesten ble installert uten at de visste det.

Annonse
I en énstjernes anmeldelse skrev en bruker på Google Play at han “absolutt ikke installerte dette på telefonen”, den var “installert i stillhet uten varsel”.

Eksponeringsvarsler “har ikke et appikon … du må gå gjennom innstillingene og velge ‘vis alle apper’”, ifølge brukeren. “Dette er en enorm personvern- og sikkerhetsoverskridelse av myndighetene & Google.”

“Spyware”

En kvinne beskrev programmet som “spyware” og påsto at det “ser ut til å spore posisjonen min og det bruker Bluetooth”.

Det er ren galskap at Play kommer med denne typen bakdør. Dette er helt klart det jeg vil betrakte som en bevisst sårbarhet.

Bruker, Hacker News

Det er også rapportert at en annen app kalt MassNotify, ble installert uten brukernes samtykke. MassNotify ser ut til å være annerledes enn Massachusetts’ covid-19 Exposure Notifications-system.

Tilgang i Android-systemet

Eksponeringsvarsleren ligger i Innstillinger for Android-systemet. Brukerne får tilgang til den ved å gå til Innstillinger/Google, deretter Varsler om covid-19-eksponering hvor man kan slå på sporing eller rapportere å ha covid-19.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse