App Store
Lobbyistene organiserer allerede motstanden.

Annonse


Ny lov tar Apple-folket på sengen: Vil forby forhåndsinstallasjon av egne iOS-apper

Hvis en foreslått antitrustlovgivning som er lagt frem for det amerikanske Representantenes Hus går igjennom, vil det bli forbudt for Apple å forhåndsinstallere sine egne apper såfremt de konkurrerer med tredjepartsapper. Lovforslaget vekker harme i iOS-leiren.

Omfattende antitrustregulering

For forbrukerne betyr det at telefonen ikke kommer ferdig oppsatt med Apples Pages, Music og Maps på iPhonen. Han må aktivt velge å installere dem fremfor konkurrentenes programmer. 

Bakgrunnen for lovforslagene er at lovgiverne har vurdert markedsmakten og forretningspraksisen til teknologigiganter som Apple, Amazon, Facebook og Google. 

Resultatet er fem omfattende antitrustreguleringer som har til formål å dempe markedsmakten til slike selskaper. Om de blir vedtatt vil lovene vingeklippe mye av de monopollignende fordelene disse selskapene har opparbeidet seg på sine plattformer.

Annonse


Slutt på forhåndsinstallerte apper som konkurrerer

Ifølge antitrustutvalgets leder David Cicilline, betyr en av disse reguleringene en slutt på forhåndsinstallerte apper som konkurrerer med tredjeparts apper på App Store.

Det vil være like enkelt å laste ned Apples egen app som som andres. De skal ikke bruke markedsdominansen til å favorisere sine egne produkter og tjenester.  

David Cicilline, antitrustutvalgets leder Representantenes Hus

Istedenfor å forhåndsinstallere apper må Apple tilby egne apper sammen med tredjepartsalternativer. Det kan bety at du vil bli bedt om å installere Zoom eller Skype ved siden av FaceTime – eller WhatsApp sammen med iMessage.

Monopolplattformene under angrep

Ending Platform Monopolies Act er bare en av de fem foreslåtte antitrustreguleringene som ble lagt frem for lovgiverne 11. juni. Den kommer i kjølvannet av en rekke rettssaker både i USA, Europa og Australia der “monopolplattformene” har stått tiltalt. Den vil gjøre det spesifikt ulovlig for teknologiselskaper å drive en virksomhet som skaper interessekonflikter.

Påvirker også Amazon

Cicilline hevder at lovforslagene også vil påvirke Amazon. De driver en digital markedsplass hvor de selger sine egne førsteparts merkevareprodukter som konkurrerer med tredjeparts tilbud.

Teknologigigantene står i en unik posisjon til å skape vinnere og tapere, ødelegge små bedrifter, heve forbrukerprisene og ta arbeidet fra folk. Vår agenda er å utjevne spillereglene og sikre at de rikeste og mektigste teknologimonopolene må spille med de samme reglene som resten av oss.

David Cicilline

Representantenes Hus’ Judiciary Committee planlegger å gjennomgå de fem lovforslagene i slutten av juni, men det varsles motstand mot lovene som kan endre landskapet for teknologimogulene.

Gode tider for lobbyistene

Netchoice er en organisasjon som representerer Amazon, Google, Facebook med flere. De sier at lovgivningen kan undergrave amerikanske selskaper og innovasjon.

Samtidig som Kongressen arbeider for å øke amerikansk innovasjon og cybersikkerhet, bør lovgivere ikke vedta lover som vil gjøre det lettere for utenlandske konkurrenter. Heller ikke bør de åpne amerikanske data for farlige og upålitelige aktører.

Carl Szabo, visepresident NetChoice

Annonse


Annonse


Annonse