Markedsmekanismene fungerer. Allerede før bitvoin brukes til transaksjoer, påvirker den markedet.
Med kursfallet på bitcoin har etterspørselen etter GPUer falt – og med det prisene.

Annonse


Markedstrend: GPU-prisene nedover, følger bitcoin-prisen

Med kursfallet på bitcoin den siste måneden har den kinesiske etterspørselen etter GPUer falt – og med det er prisene på grafikkort gått ned. Kina har også nylig strammet inn sitt forbud mot kryptograving og har pålagt finansinstitusjoner og handelssteder å slutte å behandle transaksjoner som involverer krypto.

Kina har de dypeste kryptogruvene

Nvidias partner ASRock forventer at salget av grafikkort vil fortsette å vokse iår, til tross for at etterspørselen i Kina etter de nyeste Nvidia Ampere- og AMD Big Navi-kortene faller og utløser nedgang i kortprisene.

Kina står for rundt 65 prosent av verdens kapasitet på bitcoin-graving. Landets aggressive trekk mot krypto kan få stor innvirkning på etterspørselen etter de avanserte grafikkortene som trenges for å grave frem kryptovaluta.

… og der havner GPUene

Denne effekten er sårt nødvendig om vi ikke skal måtte leve med ubalanse i GPU-markedet på ubestemt tid. En analyse av det globale grafikkortsalget i første kvartal 2021, viser at så mye som 25 prosent av alle avanserte grafikkort, ble snappet opp av krypto-folket.

Annonse


Les ITavisen: 700 000 grafikkort gikk til kryptograving i første kvartal 2021

ASRock meldte denne uken at nettoresultatet for første kvartal økte med 167 prosent fra året før, hovedsakelig drevet av grafikkort salg. Det gjorde kvartalet til ASRocks mest lønnsomme noensinne, til tross for at halvledermangelen medførte lavere produksjon av hovedkort.

Les også: Hvordan kjøpe Ethereum

Takk til Elon?

Grafikkortsalget forventes å utgjøre 20 prosent av ASRocks salg i annet kvartal, mens hovedkort utgjør 50 prosent. AMDs kapasitetsjusteringer og forbedringer av forsyningskjeden forventes å resultere i øket produksjon av grafikkort i annen halvdel av året.

Kan så den GPU-hungrige delen av folket si takk til Elon og farvel til den store grafikkortkrisen? Eller kan vi snakke om en Kina/Musk-effekt?

Åpenbart har Kinas innstramninger større reelle konsekvenser enn Elon Musks twitring, men begge effektene gir sammenlagt grunn til å håpe på bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i GPU-butikken. 

Les også: Hvordan kjøpe IOTA

Grunn til å smile?

Denne ukens rapport om at kryptogravere kjøpte opp 700 000 grafikkort bare de første tre månedene av dette året, er overveldende. Man trenger ikke være økonom for å skjønne at det påvirker markedet. At disse kortene var myntet på et bitcoin-marked på langt høyere nivåer enn idag, gjør at de som er sint på hardtarbeidende gruvearbeidere på kryptofeltet i alle fall har grunn til å koste på seg et smil.

Annonse