25 prosent av grafikkortene gikk til kryptogravere.
25 prosent av grafikkortene gikk til kryptogravere.

Annonse


700 000 grafikkort gikk til kryptograving i første kvartal 2021

I en rapport fra Jon Peddie Research får vi innblikk i virkningen krypto-gruvedriften har på AIB-salget (add-in board). Det er åpenbart at AMD, Nvidia og deres kompanjonger har tjent enormt på den høye etterspørselen etter de beste grafikkortene.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Les også: Hvordan kjøpe kryptovaluta

Konsulentselskapet anslår at 25 prosent av grafikkortene som ble skipet i første kvartal 2021, gikk til kryptogravere og spekulanter. Det tilsvarer omtrent 700 000 high-end og mellomstore spillgrafikkort. I monetære termer er det snakk om godt over fire milliarder kroner.

Annonse


Effekten av kryptograving

Jon Peddie Research som har sporet AIB-forsendelser siden 1985, merker en betydelig nedgang i AIB-er til PC. Selskapet tar utgangspunkt i at seriøse kryptogravere har dedikerte oppsett når de anskaffer grafikkort.

Jon Peddie Research

Kryptograving er ikke den eneste årsaken til inflateringen av grafikkort. Fabrikker ble tvunget til å stenge under pandemien og forsyningskjeder ble brutt. Grafikkortkomponenter som GDDR6-minne, spenningsregulatorer, kondensatorer og annet, har også gått opp i pris. Jon Peddie Research målte en økning på opptil 70 prosent tidlig på året.

AMD og Nvidia

AMD og Nvidia forholder seg forskjellig til kryptodrift. AMD har ikke problemer med at brukerne benytter RDNA 2 (Big Navi) grafikkort. 

Nvidia har lansert sin Cryptocurrency Mining Processor (CMP)-linje som er dedikert til Ethereum og gruvedrift. Samtidig har de implementert en anti-mining-begrenser på GeForce RTX 30-serien (Ampere). RTX 3060, RTX 3070 Ti og RTX 3080 Ti er utstyrt med en hashrate-begrenser, mens RTX 3060 Ti, RTX 3070 og RTX 3080 blir faset ut og erstattet av LHR (Lite Hash Rate)-varianter.

Tørketid for spillerne

Til tross for chipmakerens innsats – eller ikke-innsats i AMDs tilfelle – er grafikkort utsolgt overalt. Bruktmarkedet er heller ikke noe å skryte av. Det er tørketid for spillerne.

Annonse