Kriminelle finner nye markeder.
Risikoen størst for blant andre produsenter innen helse-, bil- og forsvarsindustrien.

Annonse


Verdensomspennende mangel på elektronikk har åpnet et marked for kriminelle

Covid 19 og nedstengningen av hele industrisamfunn som tok til i januar ifjor, har fått langvarige konsekvenser for tilbudet av chip. Nå advarer grunnleggeren av Independent Distributors of Electronics Association, Steve Calabria, mot forfalsket og annenrangs elektronikk på markedet. 

Tilbud, etterspørsel – og forfalskning

Fjorårets nedstengning av industribyer har påvirket tilgangen på både ferdige varer og råvarer samtidig som etterspørselen har steget på grunn av fjernarbeid/skoleutstyr og behovet for adspredelse for folk som har vært fratatt mulighetene til å reise, spise ute og feste – som de har vært vant til.

Den umiddelbare virkningen av mangelen er åpenbar – for eksempel er det så dårlig tilgang på grafikkort at MSI igjen selger Nvidia GT 730 fra 2014. Det mest positive man i 2021 kan si om det kortet, er at det fungerer.

MSI kan – med etablerte forsyningslinjer, lisenser og kanhende varer på lager – puste liv i en gammel produktlinje. Mindre selskaper kan fristes til å ta noen snarveier når markedet skriker etter varer.

Annonse
En forsmak på ting som kommer

Calabria sier at “verdensomspennende mangel på elektronikk har åpnet et marked for kriminelle”. Han legger til at han allerede ser urovekkende tegn. “Bedrifter som tidligere var ukjent for bransjen kan plutselig tilby betydelige mengder varer som det er mangel på”.

Forfalsket elektronikk er ikke et nytt problem. Falske iPhones, Kindles etc. har i lang tid florert på e-handelsnettsteder. Med falske sjetonger er det annerledes, de er ikke rettet mot forbrukermarkedet, men produksjonslinjer.

Det er lettere å produsere en forfalsket chip enn en hel enhet. Én falsk komponent i et ferdig produkt vil heller ikke gi noen åpenbar indikasjon på at noe er galt. Derimot kan substandard-komponenter medføre konsekvenser for levetid og pålitelighet under belastning eller i et bestemt miljø, selv om den måtte fungere tilfredsstillende i kjøpsøyeblikket.

Desperate tider – desperate tiltak

Dette er et problem som sannsynligvis ikke vil påvirke de største teknologiselskapene. De kjøper delene direkte fra de største produsentene. Risikoen er større for mindre produsenter som opererer lenger ned i forsyningskjeden. Men i det segmentet finner vi blant andre produsenter innen helse-, bil- og forsvarsindustrien.

Forfalskerne er klar over og utnytter tidspresset selskapene ofte står overfor. Det kan medføre at hjørner kuttes under verifiseringsprosessen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse