TEST: PI7 fra Bowers & Wilkins låter vidunderlig, men sliter med batteriet

Annonse


TEST: PI7 fra Bowers & Wilkins låter vidunderlig, men sliter med batteriet
Vi konkluderer
De er dyrest i klassen, og har noen mangler men lyden de produserer er i toppen og de er veldig behagelig å bruke. De gjør seg fortjent til en pris som ligger 30-40% over resten.
Leservurdering56 Vurderinger
5.5
+
Meget god lyd
Unikt etui med smart funksjon
Meget fin design
God støykansellering
-
Dyre
Ambient mode kan kun slås på i app
Batteritiden kunne vært bedre
Vanskelig å kontrollere musikk og samtaler via pluggene
9

Meget god lydkvalitet og smarte funksjoner gjør at vi kan plassere disse helt i toppsjiktet når det kommer til trådløse øreplugger.

De kom sent, men de kom godt de trådløse øre-pluggene fra det britiske selskapet Bowers & Wilkins, som også går under forkortelsen B&W. Britene har produsert høyttalere og hodetelefoner siden 60-tallet og når de kom med sine første øre-plugger så var mantraet at de ikke fokuserte på å være først, men best.

I løpet av denne testen vil du finne ut hva vi mener om PI7-pluggene vi fikk inn til test her hos IT-avisen. For når B&W først lanserte sine øreplugger var det to produkter de kom med, PI5 og PI7. Prismessig er PI5 i midtre del av kartet, mens PI7 er blant de dyreste, om ikke dén dyreste, på markedet.

PI7 koster 4280 kroner, mens PI5 er litt rimeligere: 2698 kroner.

Annonse


B&W PI7 er i samme produktgruppe som Master & Dynamic MW08, Bang & Olufsen BeoPlay E8 3.0, Apple Airpods Pro og Samsung Galaxy Buds+. Men troner altså over alle disse på pris, godt over faktisk. Er de verdt pengene? Bli med oss gjennom denne testen og finn ut om dette er pluggene du skal ut og kjøpe.

Design

Det første som slår oss når vi åpner esken er hvor gjennomført visuelt designet er. Fra den “Apple-aktige” innpakningen til gulldetaljer på både pluggene og selve lade-etuiet.

I motsetning til for eksempel Apple sine Airpods Pro så har B&W gått for en litt annerledes formfaktor på sitt etui og det er større og føles noe mer “klumpete”. Det har også en noe matt finish som vi tenkte kom til å suge til seg lort, fett og fingermerker, noe den ikke har gjort i løpet av de to ukene vi har hatt disse i lomma hver dag.

De har ligget sammen med nøkler, godbiter til hunder og stort sett vært med på litt av en reise gjennom dagliglivet. Det er en annen ting med lade-etuiet, det at det ikke er avrundet hele veien rundt, igjen som Airpods, så kjenner du alltid at du har det i lomma, noe som ikke bare er ille.

PI7 og Apple AirPods Pro ladeetuier side om side for sammenligning.

Pluggene følger samme designspråket med fine gulldetaljer, og de føles robuste og av god kvalitet i hånda, men ikke minst i øret. De sitter faktisk som støpt.

Om enn noe tyngre enn snittet i kategorien. AirPods Pro-pluggene veier 5,4g og PI7 pluggene veier 7g. At de følger samme passform som Sennheiser, Bang og Olufsen og så videre er kanskje en smakssak, men gjennom testen følte jeg at de satt bedre enn AirPods Pro.

En ting som legges merke til med ladeetuiet er at det føles noe mindre robust enn andre produkter vi har testet. Det er spesielt hengslene på etuiet som virker noe slappe og svake. Der Apple valgte å kjøre med hengsler av metall har B&W valgt plast. Vi klarte ikke å ødelegge det i testen vår. Ikke at vi prøvde, men poenget er at hengslene på slike etuier får kjørt seg i løpet av produktets levetid.

B&W PI7 kan også lade trådløst, om du har en Qi ladeplate.

Brukervennlighet

Det følger med en liten instruksjonsbok i esken, den så vi selvsagt ikke på. Det medførte at jeg knotet litt med å finne ut hvilken knapp jeg skulle trykke på for å parre pluggene med enheten min (en iPhone), men etter å ha tatt et kjapt blikk i alle menns verste fiende, manualen, så var jeg oppe å kjøre.

Hold ett sekund for å parre, 5 sekunder for å resette enheten. Kilde: B&W

I den lille boken står det også forklart hvordan du kan bruke berøringsflatene på pluggene for å kontrollere musikk, samtaler og assistenter.

Berøring på berøringsflaten på pluggene lar deg påkalle mobilens stemmeassistent (trykk og hold høyre ørepropp), aktivere eller deaktivere støykansellering (trykk og hold venstre ørepropp), eller besvare/avvise samtaler (trykk på en av øreproppene en gang for å besvare, to ganger for å avvise). Du kan også styre musikken ved å trykke en gang for å pause, to for å gå fremover og tre for å gå tilbake.

Det jeg la merke til når jeg testet dette første gangen, og gjennom hele testen er hvor lett det er at en berøring blir til to, eller det som skulle være ett ikke treffer.

Men det største problemet med dette designet er at om du ønsker å flytte litt på de, endre stilling, få de litt lenger inn eller noe som helst så er det altfor lett å pause sangen, dempe samtalen du er i, eller sågar avslutte den.

Av designfeil er dette kanskje den største de har gjort med disse pluggene, det er mildt sagt frustrerende at man må gå inn i krypskytter-modus for å bruke denne måten å kontrollere ting på.

Lydkvalitet

Både lillebror PI5 og flaggskipet PI7 har 9,2mm drivere til hvert øre som brukes til bass og mellomtoner, diskantområdet dekkes av et eget element. Dette elementet trenger ikke luftinntak for å bevege seg og er mer presist fordi det ikke påvirkes av eksterne faktorer som endring i trykk. Denne typen elementer kalles “balanced luminaire” eller balansert armatur på norsk, og er med sin spesielle konstruksjon veldig godt egnet til å gjengi raske diskantfrekvenser med høyere presisjon.

Pluggene har også totalt hele seks mikrofoner, tre på hver side, hvor to jobber for støykansellering, mens de fire tar seg av samtaler. Dette gir god samtalekvalitet når du blir avbrutt fra lyttingen av slitsomme telefonsamtaler.

Det første som slo meg når jeg puttet disse inn i ørene var at lydkvaliteten var overraskende god, faktisk ekstremt god.

Jeg kjente lite til selskapet fra før, og hadde med vilje ikke lest meg spesielt opp på akkurat disse pluggene i forkant. Det var derfor med stor begeistring av at jeg spilte låt etter låt og forsvant inn i et meget behagelig og fortryllende lydbilde.

PI7 evner å fremstille et lydbilde hvor stemmen i sangen er klar og bærende, bassen er dypere enn det meste annet vi har testet og gjengivelse av overtoner er superb.

Selv når jeg skrur opp lyden til 11 så leverer PI7 klar, dyp bass og resten av lydbildet forblir like kontrollert hele tiden.

En negativ erfaring jeg gjorde meg i løpet av testen var at PI7-pluggene falt ut, og kom rett inn igjen, akkurat som de mistet tilkobling eller slet med overføring. Dette skjer sporadisk og et lite søk på nettet viser at flere deler samme erfaring. Det lyktes meg ikke å finne noen god årsak til dette, eller fikse det. Trøsten er at det skjer såpass sjelden at det ødelegger ikke den gode opplevelsen disse gir. Det kan også hende at dette er noe som løses etterhvert med ny oppdatering av firmware.

Personlig sverger jeg til Apple når det kommer til telefon, nettbrett og EDB-maskin og PI7 støtter aptX/aptX HD og AAC. Kort forklart så er det AAC som som gjelder når du spiller av fra Apple-enheter og for Android enheter så er det aptX og aptX HD som gjelder. Alle erfaringer i denne testen er gjort på Apple-enheter.

Rent teknisk er aptX HD en bedre kodek og overordnet bør Android-enheter dermed kunne levere en enda bedre opplevelse lyd-messig. Det finnes måter å komme rundt tvungen AAC-kodek på Apple-enheter, men en måte jeg fant å få litt bedre lyd på uten å måtte installere eller endre noe som helst var å benytte den geniale funksjonen for å videresende lyd via ladeetuiet til ørepluggene. Du kan lese litt mer om denne funksjonen litt lenger ned i testen, men kortversjonen er at du da får aptX Low Latency som har en høyere bitrate enn AAC.

Når ørepluggene er koblet direkte i en Apple-enhet er det AAC du får.
Om du kobler til etuiet via den medfølgende 3.55mm til USB-C kabelen i en mac eller annen enhet er det derimot aptX Low Latency som blir bærer.

Hele diskusjonen rundt aptX vs AAC, kodeker, lossless og komprimering har en tendens til å gå litt langt, over et visst punkt er det de færreste av oss som egentlig klarer å høre forskjell og jo eldre vi blir jo mindre blir spekteret av lyder vi klarer å oppfatte også.

Et veldig stort pluss med disse fremfor en del andre plugger er lyden de lager når du går, for eksempel vil jeg sjelden nyte å høre på rolig musikk mens jeg går med Apple sine AirPods Pro på grunn av resonansen som kommer når de beveger seg i øregangene. Dette skjer ikke i det hele tatt med PI7.

Og selv med støykansellering på så bevares lydbildet på en veldig god måte i PI7.

En av tingene jeg savnet var muligheten til å lage en tilpasset toneinstilling, det er det mange som tilbyr idag. Og det er en ganske sterk illustrasjon på hvor sikre B&W er på at den lyden de har laget, det er den du vil ha. Jeg både liker og “ikke-liker” denne tilnærmingen, for selv om jeg ofte liker å gå inn og fikle litt så hører jeg på så mye forskjellig musikk at jeg alltid ender opp med å glemme det, og derfor få en mindre bra opplevelse av en type musikk.

Men dette punktet er klart åpent for forbedring, og det er muligens noe de kan klare å forbedre via oppdateringer av både app og plugger på et senere tidspunkt.

Unik funksjon

PI7 kommer med en veldig spesiell funksjon, nemlig at ladeetuiet kan brukes til å gjøre enheter som ikke er trådløse til nettopp det.

Den unike “restream-funksjonen” er genial og unik for enheter fra Bowers & Wilkins.

Dette er en funksjon som B&W kaller “Audio Retransmission”, dette åpnes helt enkelt ved å koble til lade-etuiet med den medfølgende 3,5mm til USB-C kabelen. Det gjør at du kan bruke dine trådløse plugger til å koble deg til infotainment systemer ombord i fly og andre steder hvor dette ellers ikke ville vært mulig.

Såvidt oss bekjent så er dette en funksjon som B&W er alene om. I tillegg til dette kan du også bruke etuiet for dele lyd mellom flere enheter, dette er kun mulig for andre B&W produkter vel og merke.

Komfort

Som jeg har vært inne på når jeg beskrev lydbildet så er disse pluggende svært behagelig å bruke, de sitter godt i mine ører, og jeg er en av de som ikke kan bruke klassiske EarPods/AirPods uten å ha på noen form for trekk eller holdere. De glipper rett og slett ut av øret ved minste bevegelse, her er AirPods Pro noe bedre, men fortsatt ikke helt innertier.

PI7 sitter godt i øret og er komfortable å ha i øret også over lenger tid.

På grunn av utformingen på PI7 så putter jeg de inn og vrir de litt bakover slik at de hviler på den bakre krumningen av øret, og der sitter de, som støpt. Selv på rimelig strabasiøse turer i skog og mark med hunder og unger så sitter de godt. Som vi har vært innom så er tyngden på disse litt over snittet, derfor kjenner du at de sitter i øret, men 8g pr plugg er ikke akkurat overvekt så det lever vi helt fint med.

Batteri-levetiden er ikke best i klassen

Batteritiden har vi litt å utsette på, Bowers & Wilkins har fokusert på best mulig lyd, og det koster å drive store elementer og når de har valgt å legge til et dobbelt sett så er det også med å drive batteritiden ned. Det er også velkjent at AAC er mer batteriintensivt enn andre kodeker, så noe kan også tilskrives dette tenker jeg.

B&W oppgir, med masse forbehold, at batteritiden på PI7 er 4 timer. Gjennom testen så er rundt tre til tre og en halv time det meste vi har fått til, men innen fire timer er gått så trenger man å lufte ut ørehulene uansett, og etter 15 minutter i etuiet så har pluggene ladet opp og er klare for 2 nye timer. Bowers & Wilkins oppgir 3 timer som ladetid opp til full lading, og at reduksjon av lydnivå vil være med å gi forlenget batteritid.

Ladeetuiet gir ca 16 timer, eller 4 fulle ladinger så totalt når både etui og plugger er 100% så skal du kunne nyte din favorittmusikk i opptil 20 timer. Mer realistisk ser man

App

Som mange andre så har også B&W sin egen app du kan laste ned for å kontrollere visse funksjoner. Deriblant støykansellering og “Ambient Passthrough”. Dette er også det eneste stedet du kan sette støykanselleringen til “Auto”, denne modusen vil la pluggene tilpasse ANC-nivået basert på mengden bakgrunnsstøy.

Slå av støykansellering, og juster nivået av bakgrunnslyd som skal slippes gjennom med Ambient Pass-Through

PI7 har en litt intressant tilnærming til støykansellering, for de lar brukeren aktivere både “Ambient Passthrough” og støykansellering på samme tid, noe som virker litt som smør på flesk. Personlig har jeg sjelden brukt “ambiens-modusen” rett og slett fordi jeg da må gå inn i appen for å aktivere den.

I appen kan du også velge om øreproppene skal gå i dvale når du tar dem ut av ørene, for å spare batteri.

Du har også muligheten til å sette på forskjellige forhåndsdefinerte lydlandskaper om du trenger å meditere litt, dette virker som noe som kunne vært droppet fra appen. Men det er nå der, om du liker slik.

Soundscapes – dette er noe de fleste strømmetjenster har, og gjerne noe som er knyttet til apper for søvnsporing eller meditasjon, men greit nok det er der om du vil ha det.

Konklusjon

Bowers og Wilkins PI7 er fantastiske, det er rett og slett godt britisk håndverk dette her. Bassen er god, og de gjengir musikk med et dynamisk lydbilde som er unikt for trådløse øreplugger. Det er så nært jeg har kommet overøre-opplevelse med trådløse plugger så langt.

Lydbildet er varmende, alle nyanser kommer frem og vokalen fremstilles som om du var der. I tillegg er det mulighet for å dra på (med fare for skadet hørsel) og allikevel beholde klarhet og dynamikk hele veien.

Pluggene en unik funksjon som gjør B&W så langt er alene om, da snakker vi om muligheten til å koble til etuiet via en 3.55mm jack og strømme lyd via etuiet til pluggene. Dette er genialt og kan være grunnen til et kjøp for mange.

Vi savner EQ (toneinnstillinger) i appen, men ikke nok til at det påvirker dommen i nevneverdig grad. Batteritiden er også noe svak, men med tanke på hva slags lyd disse leverer så lader jeg heller noe oftere enn å miste noe av kontrollen og dynamikken de leverer.

Det som kanskje drar ned totalen mest med disse pluggene er at berøring av pluggene ofte utilsiktet fører til stans i musikken eller at en kommando du ønsker å gi ikke blir gitt fordi du bommer på første eller andre tæppet. Dette bør forbedres i fremtidige modeller.

Bortsett fra det så vil jeg si at drøyt 4300 kroner for disse er stivt, men om du er villig til å legge i litt ekstra så er det disse du skal gå for.

Annonse