Chia
Chia er en kryptovaluta der gruvedriften er basert på mengden harddiskplass som er tildelt den i stedet for prosessorkraft.

Annonse


Ny kryptovaluta har skylden: Komponentmangelen kan spre seg også til harddisker

Salget av harddisker øker så kraftig at markedsanalytikerne spår at et nytt komponent i komponentmangelen: Lagringsplass.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Les også: Hvordan kjøpe Bitcoin

Og synderen er…

Bare i løpet av april 2021 ble mer enn 200 000 harddisker med plass til ti terabyte eller mer, solgt i Europa. Det er en økning på 240 prosent sammenlignet med samme måned året før. Også salget av NAS-systemer for nettverkslagring i hjem og mindre virksomheter, økte med 250 000 enheter eller 167 prosent. Salget av almindelige harddisker økte med 200 000 eller 116 prosent – det siste ser markedsanalytikerne ingen åpenbar grunn til.

Annonse


…Chia

Det er lanseringen av kryptovalutaen Chia som ifølge markedsanalyse-firnmaet Context, er den mest sannsynlige årsaken til at salget av harddisker øker så kraftig i Europa – og om det stemmer er dette bare begynnelsen. Chia vil med sin popularitet, kunne påvirke tilgjengeligheten av harddisker i lang tid fremover.

Økningen kommer overraskende på markedet. Den var ikke forventet av store produsenter som Western Digital og Seagate.

es også: Hvordan kjøpe Ethereum

“Grønnere” krypto

Graving etter krypto er blitt møtt med kritikk for å være energikrevende, lite miljøvennlig og for å støvsuge markedet for GPUer. Graving etter Chia er basert på mengden harddiskplass som stilles tilgjengelig istedenfor mengden prosessorkraft, noe som gjør Chia mindre energiintensiv enn andre kryptoer. 

Alternativet Chia er “grønnere” målt i energiforbruk og bygget på utnyttelse av eksisterende harddiskplass ettersom brukere flest sitter med ubrukt plass som kan dedikeres til graving. 

Les også: Hvordan kjøpe IOTA

Metoden ikke begrenset til Chia

Bevis for lagringsplass er et ganske nytt utgangspunkt for kryptograving. Muligheten for å bruke metoden er ikke begrenset til Chia. Skulle metoden spre seg til et antall nye kryptovalutaer, kan det ytterligere øke presset på harddisker.

Chia ble grunnlagt i 2017 og bak står Bram Cohen som også skrev protokollen for Bittorrent.