Forskerne fra Cambridge har klart å øke lagringstettheten på HDDer med 10X
Forskerne fra Cambridge har klart å øke lagringstettheten på HDDer med 10X

Annonse


Grafén kan tidoble kapasiteten på harddisker

Bruken av dette materialet i harddisker kan også sørge for at de blir mer pålitelige.

Vant Nobelprisen

I 2004 lyktes det Andre Geim og Konstantin Novoselov å fremstille grafén i isolert form, det arbeidet fikk de i 2010 Nobelprisen i fysikk for. Grafén fremstilles som et enkelt lag med karbonatomer arrangert i et heksagonalt mønster, som kalles for en “honeycombstruktur”, dette har en tykkelse på kun ett atom, og blir derfor beskrevet som et todimensjonalt materiale.

Les også: Med denne jakken blir du aldri for varm eller for kald

Slik ser grafén ut.
Kilde: Wikipedia / AlexanderAlUS – Own work, CC BY-SA 3.0,

Todimensjonalt eller ikke så er grafén 200 ganger sterkere enn stål og det sterkeste materialet vi kjenner per idag. Selv om det teoretiske arbeidet startet i 1947, så var det arbeidet til Geim og Novoselov som var startskuddet.

Annonse


Det foregår fortsatt mye forskning for å utforske alle områdene som dette materialet kan benyttes, og ett av disse er i harddisker.

Spinner fortsatt

Selv om SSD’er tar over mer og mer bruksområder så er det fortsatt behov for de gode gamle spinnende diskene, dette gjelder spesielt når volum og kost er driverene for valget av lagringsmedium.

Takket være oppdagelsen som nå er gjort ved universitetet i Cambridge så kan det også se ut som om spinnende disker kan være med oss lenger enn vi kanskje har sett for oss. Ved å bruke grafén så erstattet de det karbon-baserte ytre laget som er der for å beskytte dine data mot slitasje fra lesehodet og annet. For å spare plass har avstanden mellom disse to komponentene gradvis blitt mindre, siden 1990 så har dette laget blitt tynnet ned til 3nm.

Langt forbi nåværende begrensninger

Dagens lagringstetthet ligger på rundt 1TB pr kvadrattomme, mens teamet av forskere fra Cambridge har altså klart å oppnå en tetthet på 10TB på samme overflate. Grunnen til at de har fått til dette er blant annet at grafén er veldig motstandsdyktig mot varme, og forskerene brukte dette samt en teknologi som kalles Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) for å drastisk øke kapasiteten, noe som ikke tidligere har vært mulig med de materialene som brukes idag.

Dette kan altså lede til at vi kan se til å disker med grafén som gir en lagringstetthet på mellom fire til ti terabyte per kvadrattomme, men kanskje viktigst er hva bruken av grafén gir i form av mer bestandige disker. Forskergruppen så at grafén var mer enn 2,5 ganger mer motstandsdyktig mot korrosjon, og at materialet også var langt mer bestandig mot slitasje og friksjon.

Om vi kommer til å se disker med grafén gjenstår å se, siden vi først klarte å fremstille materialet i 2004 har bruksområder som langt bedre filtrering av vann og svært nøyaktig behandling av kreft vært bruksområder som har blitt utforsket, men enn så lenge har disse forblitt i laboratorier.

Annonse