NVM Express plotter ut en ny kurs og vil posisjonere seg som lagringsprotokollen for alle bruksområder.
NVM Express plotter ut en ny kurs og vil posisjonere seg som lagringsprotokollen for alle bruksområder.

Annonse


NVMe 2.0 er klar, spesifikasjonen får en full overhaling

En ny versjon av NVM Express-spesifikasjonen er utgitt og den inneholder alt som er nødvendig for å kunne kalles en 2.0 oppdatering.

Full overhaling

Som andre NVMe-spesifikasjonsoppdateringer, kommer versjon 2.0 med nye funksjoner og funksjonalitet som valgfritt kan implementeres av produsenter, men grunnen til at denne får versjonsnummer 2.0 i stedet for 1.5 er at spesifikasjonen har fått en full overhaling for å bedre passe med alle bruksområder NVMe nå har.

Fra sin spede start som en blokklagringsprotokoll over PCI Express, har NVMe vokst til å bli en av de viktigste lagringsprotokollene for nettverk, og støtter nå også lagringsparadigmer som er helt forskjellige fra den harddisklignende blokkoppbevaringabstraksjonen den opprinnelig hadde.

NVMe definerer med versjon 2.0 en ny vekstfase og en ny struktur for spesifikasjonen. Kilde: NVMExpress.org

Spinnende disker

Selv om hoveddelen av den oppdaterte protokollen fokuserer på flash-lagring og nettverk så er en av de nyeste tilleggene full støtte for spinnende harddisker (HDD). At dette nå er støttet er en av de største endringene som kommer med NVMe 2.0 og er nok det som vil overraske flest.

Annonse
Dagens SATA 3.0 standard er tilstrekkelig for de fleste 7200 RPM diskene der ute, mens man på den andre siden finner produkter som Mach 2 diskene til Seagate som selskapet hevder at de kan oppnå 524 MB/sekund med. Dette er hastigheter som tidligere har vært forbeholdt SSDer.

Disker som Mach.2 fra Seagate vil nok øke i popularitet fremover etterhvert som kapasiteten til spinnende disker HDD går utover 20TB for å møte kravene i markedet. Disker som dette vil kreve signifikant større båndbredde for å sikre at les og skriv ikke tar for lang tid.

Forenkling av økosystemet

Og det er her styrken til NVMe 2.0 ligger, forenkling av økosystemet ned til en protokoll for lagring ser ut til å være det viktigste steget man nå tar med den oppdaterte spesifikasjonen. Dette forsterkes ved at NMVe spesifikasjonen fortsetter å utvikle NVMeoF (NVME over Fabrics) funksjonaliteten som lar disker kobles til nettverket uten ekstra abstraksjonslag.

NVMe 2.0 fortsetter utviklingen av NVMeoF Kilde: NVMExpress.org

En oppsummert liste over endringer i denne oppdateringen:

  • Rotational Media Support er navnet på harddiskstøtte for NVM Express. Dette inkluderer nye oppdateringer av funksjoner og forbedringer som kreves for HDD-støtte.
  • Zoned Namespaces (ZNS) kommer til NVMe 2.0 og vil tillate SSD og vert (PC / Server) å samarbeide dataplassering i selve disken. ZNS vil tillate at data blir justert til det fysiske mediet i SSD-en, noe som vil forbedre systemets ytelse og gi PCen tilgang til mer av SSD-lagringskapasiteten.
  • NVMe Key-Value Command Set vil gi tilgang til data på et NVMe SSD-navneområde ved hjelp av en nøkkel i stedet for en logisk blokkadresse. Bytte fra logiske blokker til nøkler vil redusere overhead ved at SSDen ikke må opprettholde en oversettelsestabell for den logiske blokkadressen.
  • NVMe Endurance Group Management vil gjøre det mulig å konfigurere Endurance Groups og NVM Sets. Dette gir mer detaljert tilgang til SSD og forbedret kontroll.
  • NVMe 2.0 vil være bakoverkompatibel med tidligere NVMe-arkitekturgenerasjoner. Dette tillater fremtidige NVMe 2.0 SSD-er å fungere med nåværende M.2-kompatible hovedkort og M.2-kort.
Zoned Namespaces forbedrer ytelse til SSDer Kilde: NVMExpress.org

At NVMe 2.0 nå inkluderer støtte for spinnende disker kan også være starten på slutten for SATA-protokollen, som ikke har fått en oppdatering på 12 år.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse