HarmonyOS
Huawei erstatter offisielt Android med HarmonyOS.

Annonse


“HarmonyOS kjører Android-apper fordi det er Android”

I februar startet den offisielle lanseringen av Huaweis “Hóngméng”, operativsystemet som skal erstatte Android i selskapets telefoner. Vi kjenner det bedre som Harmony OS. Utrullingen startet igår.

To operativsystemer, ett navn

Kodebasene for Android og HarmonyOS er ganske så identiske, så Huawei kan enkelt og greit oppdatere mer enn hundre forskjellige Huawei Android-modeller til HarmonyOS i løpet av et års tid.

Huawei har to operativsystemer som de kaller HarmonyOS, og det kan virke forvirrende. IoT- og smartklokke-versjonen er basert på Huaweis LiteOS og åpen kildekode. Den andre versjonen for telefoner og nettbrett har Linux-kjerne.

“Ikke én kodelinje identisk med Android”

Huawei anser det som spekulasjoner at HarmonyOS er en avstøpning av Android og hevder at det ikke finnes én kodelinje som er identisk med Android. Huawei nekter å si om operativsystemet likesom Android har Linux-kjerne. Deres standpunkt er at det stemmer for IoT-versjonen, men ikke for telefonversjonen, men de skal ha sagt til det tyske nettstedet ComputerBase at Huawei bruker åpen kildekode fra Android Open Source Project (AOSP) i HarmonyOS. 

Annonse
Vil gjerne selge det inn som selvstendig utviklet

I kjølvannet av den amerikanske svartelistingen av Huawei sliter selskapet med å gjøre seg uavhengig av den amerikanske delen av forsyningskjeden. Kina er sterk på hardvare, men ikke like bra på programvare – og det er Huaweis største problem. HarmonyOS skal være svaret på det problemet, derfor vil Huawei gjerne selge det inn som selvstendig utviklet.

HarmonyOS er på overflaten ganske identisk med Huaweis Android-skall EMUI. OSet kjører Android-apper og støtter Android-funksjoner. Det er Android uten de mest merkbare forskjellene.

Designet minner mer om iOS

Jon Porter fra The Verge bemerker at “OSet kjører Android-apper fordi det er Android”. Huaweis utviklerdokumenter refererer ikke til Android og kommuniserer veldig lite teknisk informasjon om hva operativsystemet er eller hvordan det fungerer. Designet har derimot endel likhetstrekk med iOS, mens funksjonaliteten er Android. 

“Bedre ytelse enn EMUI”

Den første serien med telefoner ble oppgradert igår 2. juni. Inkludert i oppdateringen er flaggskip som Mate 40- og 30-serien, P40-serien og den sammenleggbare Mate X2. Flere modeller kommer etterhvert. Huawei lover at “ytelsen til Harmony OS er bedre enn den Android-baserte EMUI”.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse