Kamikaze-droner mot mennesker.
Tyrkias militære tar i bruk egenproduserte kamikaze-droner-

Annonse


Militær terminator-drone har for første gang angrepet mennesker på egenhånd

Libyske soldater ble “jaktet og eksternt angrepet” av en autonom tyrkisk drone, ifølge en FN-rapport. Hendelsen er første dokumenterte tilfelle av et automatisert bevæpnet droneangrep uten direkte instruksjoner fra eller styring av et menneske.

En liten bærbar kamikaze-drone 

Elon Musk og Sam Harris har lenge hevdet at AI utgjør en alvorlig trussel mot menneskeheten og sivilisasjonen. Nå bekrefter en FN-rapport robotangrep på soldater og det antas å være første registrerte tilfelle av et autonomt droneangrep.

Hendelsen skal ha skjedd i mars 2020 under borgerkrigen som fulgte etter at NATO bombet Libya i 2011. Tyrkia som er en viktig part i den libyske borgerkrigen, satte ifølge FNs sikkerhetsråd inn en Kargu-2, en liten bærbar kamikaze-drone, mot de libyske Haftar-styrkene. Dronen omtales av FN som et “dødelig autonomt våpen” og er produsert av det militære tyrkiske selskapet STM.

Angrep styrker under tilbaketrekning

Logistikkonvoier og styrker under tilbaketrekning ble “jaktet og eksternt angrepet av dødelige autonome våpensystemer som STM Kargu-2,” heter det i rapporten. “De dødelige autonome våpensystemene ble programmert til å angripe mål uten å kreve datatilkobling mellom operatøren og våpenet: Finn, skyt og glem.”

Annonse


“Kan brukes effektivt både mot statiske og bevegelige mål”

Skaperen av Kargu-dronen sier at den “kan brukes effektivt både mot statiske og bevegelige mål gjennom dens innebygde sanntids billedbehandling og maskinlæringsalgoritmer”.

Programmert til å angripe

Ifølge FN-rapporten må dronens automatiske våpensystemer ha blitt programmert til å angripe uten å kreve dataforbindelse mellom operatør og våpen. Det er ikke kjent om eller hvor mange, som ble drept.

I 2018 foreslo FN en avtale om å forby autonome våpen, men den ble blokkert av USA og Russland. Etter den siste FN-rapporten har flere AI-eksperter og menneskerettighetsgrupper tatt til orde for at regelverket må gjennomgås på nytt. Human Rights Watch har kjempet mot slike våpen siden 2013.

“Spredningen av dreperroboter er startet”

Max Tegman, AI-forsker ved Massachusetts Institute of Technology, twitret at “spredningen av dreperroboter er startet. Det er ikke i menneskehetens interesse at masseproduserte slaktere gjøres alment tilgjengelig. Det er på høy tid at verdenslederne tar standpunkt.”

Annonse