Her tester hackeren "greentheonly" hva som skal til for å lure kameraet som skal se om du følger med på veien.
Her tester hackeren "greentheonly" hva som skal til for å lure kameraet som skal se om du følger med på veien.

Annonse


Tesla bruker kamera for å følge med på sjåføren

Elon har tidligere avslått å gjøre dette, men nå skjer det i Model 3 og Model Y.

Kamera over bakspeilet

Det er kameraet som gjemmer seg over bakspeilet i Model 3 og Model Y som Tesla nå har begynt å bruke for å overvåke føreren når bilen kjører på Autopilot. Tidligere har Tesla-førere sin oppmerksomhet blitt målt via en sensor i rattet som måler motstand, og om den ikke måler høy nok motstand så starter en kakafoni av lyd og visuelle advarsler for å få fokuset tilbake der det skal være.

Bedt på sine knær

Denne endringen kommer først etter at sikkerhetseksperter har bedt Tesla i årevis om å legge til en bedre måte å overvåke om Tesla-førere faktisk følger med eller ikke. Elon Musk har selv sagt at ulykker hvor Autopilot er en del av forløpet handler om latskap. Samtidig har selskapet frem til å avstått fra å videreutvikle denne sikkerhetsfunksjonen i selskapets bilmodeller.

Både GM og Ford selger nå biler som bruker kamerabasert øye-sporing for å være sikre på at føreren har fullt fokus på veien når de bruker assistansesystemer som Cruisecontrol.

Annonse
Kun nyproduserte biler

Det er altså kun Model 3 og Model Y som har hatt dette kameraet i det hele tatt frem til nå, Model S og Model X laget før 2021 har ikke dette kameraet, men angivelig skal de oppdaterte versjonene av disse få dette fra nå av. Angivelig skal data fra kameraet ikke forlate bilen.

Hacker testet kameraet

Tesla er sparsomme med detaljer rundt hva som kvalifiserer som “uoppmerksomhet” og hva som skal skje om kameraet registrerer at du ikke følger med, i videoene fra greentheonly på YouTube kan du se alle forsøkene på å lure og aktivisere denne funksjonen.

I løpet av videoene kan vi se at kameraet fint klarer å se når en fører ser ned eller på telefonen, men at det strever med å få nok data i mørket.

Mye kjøring skjer under mørke forhold, så i denne videoen testes kamerafunksjonen i mørket. Kilde: Greentheonly
Alle muligheter prøves ut for å se hvor nøyaktig denne funksjonen er. Kilde: Greentheonly

Fant syndere

Kameraet har blitt brukt tidligere også i Model 3 og Model Y, Tesla begynte å bruke det for å sikre at sjåførene i beta-testen av “Full Self-Driving” -versjonen av Autopilot var oppmerksomme på veien. Musk sa i mars at Tesla fjernet noen betatestere fra programmet fordi de “ikke fulgte tilstrekkelig med.”

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse