imac24design
Unnskyld oss mens vi presenterer null programvare, men ditto flott produktdesign. Se tweet for bevis for at det ikke bare er oss.

Annonse


SNIKTITT – iMac M1: kjapp og design-vakker familie PC

iMac har samme CPU/GPU-kombinasjon som nye iPad Pro og de to andre MacBook-maskinene.

Det betyr at det er nærmet umulig å velge feil enhet fra Apple, det eneste som nå bestemmer hva du skal velge er størrelse, og om du ønsker iPadOS/iOS eller macOS.

Denne gang har vi også testet 8GB RAM-modellen (17 790 kroner for 16GB RAM), den med TouchID-tastaturet og 8 kjerner GPU (17 490 kroner), en oppgradering fra den aller billigste med 7 kjerner (15 290 kroner). Merk at det er mer den aller rimeligste mangler enn som så – les mer om manglene.

Økosystem er skummelt godt snekret

Dette er en fantastisk tid å være Apple-fan, og skremmende for konkurrenter som Microsoft som ikke en gang har funnet ut hvordan de skal gjøre berøring, vraker nye OS som var ment å være nøkkelen og gir opp maskinvare som kunne ha utfordret iPad Pro M1. Vinglete. Apples langstrakte strategier gir valuta.

Annonse


Man er jo garantert heftig ytelse uansett hva man går for, og alle enhetene snakker sammen. Mer eller mindre.

Trond Bie, ofte frustrert over at Handoff slutter å fungere.
16GB RAM er et must for ganske mange er min vurdering

Det merkverdige med både denne og iPad Pro M1 er hvor lite som er nytt i forhold til hvordan alt fungerer, men samtidig hvor mye M1-brikken løfter opplevelsene i kombinasjon med en rekke mindre, men viktige forbedringer, spesielt nå som vi alle sitter hjemme. Apple har gjort viktige forbedringer på dette området med den helt nye iMac-en.

Etter å ha brukt MacBook Air M1, iPad Pro M1 og nå iMac Pro M1, alle med 8GB RAM, mener jeg dette er nok om man ikke bruker profesjonelle programmer for bilde- og videoredigering.

Geekbench:

Apple har skjult de lekreste detaljene

En fordel med nye iMac er at den tar seg flott ut, og det uten å distrahere. Da vi gikk for den gule trodde jeg kanskje det skulle bli glorete, men den er ikke.

Det er ingen distraherende elementer å finne, og ønsker man å beundre designet gjør man det best når man titter på baken der alt er smeltet sammen i herlig anodisert, farget aluminium med en fargeblanding malermesteren ville vært stolt av.

imacm1magnet
Magnetkoblingen eliminerer banning.
Imac24m1itavisentest

«Alt ser så grått ut»

Så langt er det mest skuffende skjermen, men merk at jeg kommer fra iPad Pro M1 med nærmest perfekt svartnivå. Sammenlignet med nye iPad er ikke svart, svart, men grått. Ikke at dette er unikt iMac M1, men produktene kommer samtidig. Men hei, dette er jo ikke et “Pro”-produkt, så.

Oppløsningen er på hele 4,5K (4480 x 2520), noe som er mer enn nok for 24″ og som leverer et skarpt og knistrende bilde som fungerer flott for film i kombinasjon med Atmos, men jeg kan ikke vente på 32 tommeren med miniLED.

En annen plage er at Apple fremdeles ikke har tatt skrittet, som på mobiler, for å løfte oppdateringsfrekvensen opp fra kjipe 60 til i det minste 90Hz – det hadde gjort mye for opplevelsen i macOS og økt tilfredstillheten ved bruk av produktet mange hakk. Jeg mener det ikke bør være nødvendige å se etterslep på musepekeren i 2021, og fordi mus er alt man bruker, får man ingen fordel av eventuell høy ved berørings-input som iPhone og iPad serverer.

Dessverre følger den samme musa med, du vet den veldig flate. Det er ikke så ille som jeg kunne huske, men faktum er at det er alt for få gest-mulighete, og det står ikke i stil med macOS som jo er lynkjapt, men som stoppes av 60Hz for å kunne levere prikken over i-en for den mest elegante opplevelsen.

Tastaturet er minimalistisk som alltid, men lastehøyden og berøringstyngden er god og TouchID er nyttigere enn vi hadde regnet med.

Høyttalerne er skikkelig bra

Der Apple virkelig imponerer med noe jeg ikke trodde de skulle klare å få til så til de grader høyttalerne i maskinen. Ikke bare har Apple prestert å plassere bass-elementer i den syltynne “kassa”, men når man ser film hører man stemmene sentrert, som på et ekte surround-oppsett, og det er faktisk “bass” i bassen. Som med iPad Pro-serien er Apples markedsføring av hva høyttalerne på disse enhetene presterer ikke en gimmick.

Jeg husker jeg leste en anmeldelse der tester fant glede av å flytte den rundt. Det har jeg ikke gjort enda, men den tiltrekker seg snarlig interesserte som fort går fra å skryte av designet til de ikke klarer å holde seg unna.

Jeg er ikke superfornøyd med den store haka, og det er fremdeles en fremtredende ramme rundt 24 tommer panelet som er stort nok til surfing og familier, men som hardkjerne multitaskere kanskje vil oppleve for liten selv med økt skjermoppløsning.

For de av dere som vet dere befinner dere i denne gruppen bør vente på nye iMac Pro som får et enda kjappere «M1»-brikkesett og kanskje en 32 tommer skjerm. Jeg hadde ikke sagt nei til en litt feitere maskin, men uten ramme og den store haka, jeg hadde ikke det.

Ikke forvent større macOS-endringer

Jeg tror ikke macOS endres i særlig stor grad de neste par årene, men iPadOS 15 blir en giga-oppdatering for å støtte de nye M1 iPad-ene. Les 12,9 tommer-sniktitten vår, for jeg ble overrasket over hvor mye jeg liker den selv om vi fremdeles er et par uker unna det som trolig blir en større iPadOS-oppgradering.

Det mest oppsiktsvekkende med iMac er ikke maskinen i seg selv, for den er som vi forventer av en M1-maskin og med macOS, men det faktum at økosystemet til selskapet nå er komplett. Alle typer form-faktorer kjører selskapets eget brikkesett nå (bare bilen mangler), noe som garanterer for ytelsen, kompabilitet og ikke minst den sømløse overføringen av bilder, SMS, samtaler og universell klipp- og lim. Når det fungerer.

Annonse