Epic vs. Apple
Igår var det stjernevitnet Tim Cooks tur i vitneboksen.

Annonse


Epic-Apple-krigen: Hardt presset Tim Cook kjemper for både egen og selskapets troverdighet

Helt på slutten av Epic vs. Apple-rettssaken var det Apples sjef Tim Cooks tur i vitneboksen. Hans uttalelse “I’m not a gamer” tidligere på dagen tok mye av medias oppmerksomhet i tiden før han sto i vitneboksen. Der sto temaer som Apples virksomhet i Kina, personvern og inntjeningen på spillapper for tur.

39 prosent av utviklerne er misfornøyd

Noen av de tøffeste spørsmålene kom fra dommer Yvonne Gonzalez Rogers som presset Cook på Apples forhold til utviklerne. Dommeren pekte på en undersøkelse som antyder at så mye som 39 prosent av utviklerne er misfornøyd med selskapets app-distribusjon. Gitt det høye tallet spurte hun Cook hvordan Apple “imøtekommer utviklernes behov”.

Føler ikke Apple press fra konkurrenter?

Cook svarte at det alltid er noe “friksjon” gitt antall apper selskapet avviser, men “det er bra fordi det forteller at AppStore er trygg og pålitelig”. Rogers svarte at “det virker ikke som om du føler press eller konkurranse som kunne få deg til å imøtekomme utviklernes bekymringer”.

Hoveddelen av App Stores inntekter kommer fra spill-apper

Dommeren sa også at det er “utrolig betydningsfullt” at hoveddelen av App Stores inntekter kommer fra kjøp i app fra spill, og at spillindustrien genererer en “uforholdsmessig stor del” av Apples inntekter. Hun pekte på at banker som Wells Fargo ikke betaler annet enn et årlig utviklergebyr og spurte om spillappene subsidierer gratisappene. Cook var uenig og sa at det å ha et “stort antall” gratis apper bidrar til mer trafikk for alle utviklerne.

Annonse
I Kina følger Apple kinesisk lov

Cook fikk flere følsomme spørsmål. Epics advokat tok opp Apples politikk i Kina og trakk frem at kinesiske iCloud data eies av et statlig selskap kalt GCBD. Tidligere denne uken listet The New York Times opp en lang rekke “kompromisser” Apple må inngå for å få operere i Kina. Konsernsjefen ble også presset på Apples håndtering av kinesiske myndigheters anmodninger om å fjerne apper fra App Store. Cook kom seg unna med å påpeke at selskapet har en forpliktelse til å følge lovene i landene de opererer i.

Cook “vet ikke” hva Google betaler for å være standard søkemotor i iOS

Cooks troverdighet ble satt på prøve da han hevdet ikke å kjenne til hvor mye Google betaler for å være standard søkemotor i iOS og avviste spørsmålet ved å videreadressere det til Google: “Det er sannsynligvis bedre å spørre dem [Google] om det.” 

Kinkig forhold til Google

Spørsmålet var nok av den kinkige slagsen ettersom Det amerikanske justisdepartementet ifjor sa at disse avtalene gir Google ulovlig monopol på søkerelatert annonsering. Nå har departementet satt ordningen under egen antitrustetterforskning.

Cook vet heller ikke hva App Store tjener, men har “en følelse”

Det var også en diskusjon om hvor store inntekter App Store genererer, noe som er et sentralt tema i hele rettssaken. Cook sa gjentagne ganger at Apple ikke regnskapsfører App Store separat ettersom butikken går inn i en “regnskapsmessig helhet” – men han innrømmet å ha “en følelse” for tallene.

Cook erkjente at appbutikken tjener “mye” og at spillappene tjener mest. Tidligere i rettssaken hevdet et ekspertvitne at App Stores driftsmargin er opp mot 77,8 prosent, hvilket Apple benekter.

Avsluttes mandag

Avsluttende prosedering er lagt til mandag. Dommeren sa at det vil ta noe tid før en kjennelse er klar, men at den forhåpentligvis vil foreligge innen midten av august.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse