En nm-teknologi annonsert.
Taiwanske forskere regner med å komme under én nm.

Annonse


Moores lov synger på siste verset

  • Ved hjelp av semi-metallet vismut har forskere fra TSMC, MIT og NTU funnet en måte å lage chips mindre enn én nm.
  • Gjennombruddet vil være klart for kommersialisering om et tiår.

En gruppe forskere blant annet fra Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), verdens største produsent av avanserte chips, har gjort et gjennombrudd innen halvledermaterialer som presser frem et endelikt for Moores lov, samtidig som det øker teknologiforspranget til det kinesiske fastlandet.

Moores lovs endelikt?

Forskere fra TSMC, Massachusetts Institute of Technology (MIT) og National Taiwan University (NTU) viser i en artikkel i tidsskriftet Nature hvordan de med semi-metallet vismut kan produsere halvledere under én nanometer.

Dagens mest avanserte teknologi kan nå ned i tre nm. Med dette gjennombruddet har vi omsider potensiale til å bryte Moores lov. 

Chih-I Wu, professor ved NTU 

Intels medstifter Gordon Moore formulerte i 1965 det som er blitt kjent som Moores lov, en tommelfingerregel om utviklingen av datakraft: At antall transistorer på en brikke dobles hvert annet år mens kostnadene for datakraft halveres.

IBM først med to nm

IBM kunngjorde nylig verdens første to nm chip-teknologi som ifølge selskapet kan firedoble smarttelefonens batterilevetid, kutte karbonavtrykket til datasentre, øke hastigheten på datamaskiner og bidra til høyere ytelse på kunstig intelligens (AI).

Annonse


Også Kina investerer tungt i forskning på halvlederteknologi, men er hemmet av amerikanske restriksjoner. Det er lite sannsynlig at de tar noen ledende posisjon på det området kommende tiår.

Det er mang en gang kommet optimistiske meldinger om at Moores lov står for fall, så også denne gang kan det være verd å vente med champagnen.

Les også: Verdens første to nanometer-chip er laget: 50 milliarder transistorer på størrelse med en negl

Annonse