Løsepengevirus
Beskyttelse mot løsepengevirus ligger nærmere enn du tror.

Annonse


Pass på dette før du aktiverer løsepengevirus-beskyttelsen i Windows 10

Et løsepengevirus eller “ransomware”, tar ikke bare dataene dine fra deg, det krever også at du betaler penger for å få dem frigitt. I tillegg er det spesielt siste år kommet et nytt pressmiddel som kan beskrive som dobbelt utpressing: Hackerne truer med å avsløre sensitive data hvis ikke løsepenger betales.

Oppdatert, 19. mai, 05:17:

Det er en årsak til at funksjonen er deaktivert som standard, og det er at programmer, og spill som “Mass Effect Legendary Edition”, kan oppleve problemer som total-krasj til skrivebordet, nettopp hva vi oppdaget og som vi beskriver i denne artikkelen.

Årsaken er trolig at Microsoft ikke stolte på EA Origin, og stoppet installasjon av visse filer til mapper de anser som viktige.

Annonse
Windows tilbyr beskyttelse mot løsepengevirus 

Størrelsen på løsepengekravene øker. I 2020 ble gjennomsnittskostnadene for ofrene nesten tredoblet til 400 000 kroner. Det høyeste utbetalte beløpet var ti millioner amerikanske dollar eller nesten 82 millioner kroner 1).

En ganske upåaktet funksjon i Windows ligger gjemt i Windows Defender under Virus- og trusselsbeskyttelse.

Funksjonen er på ingen måte komplisert å aktivere: Skriv “Virus- og trusselsbeskyttelse” (eller “Ransomware Protection” på engelsk) i søkefeltet nederst til venstre på skjermen. Det ligger under Systeminnstillinger i Windows sikkerhet. Det leder deg til “Beskyttelse mot løsepengevirus”. I “Kontrollert mappetilgang” kan du velge hvilke mapper du vil beskytte.

PC Security Channel anbefaler funksjonen:

Det er sterkt anbefalt av cybersecurity-fagfolk at du bruker en skybasert filhostingstjeneste med automatisk sikkerhetskopiering à la Microsofts OneDrive, slik at du regelmessig sikkerhetskopierer filer.

“Air gap”

Et annet godt forsvar er en såkalt “air gap”-strategi (som undertegnede benytter seg av): Å ha en ekstern lagringsenhet som er offline og helt koblet fra fra datamaskinen din og internett: Sikkerhetskopiér filene dine og koble deretter lagringsenheten fra.

Ettersom løsepenge-banditter pleier å rette seg mot bedrifter og offentlige institusjoner, er det en god idé å skille arbeids- og personlige dataenheter fra hverandre.

1) Konverteringsfeil rettet. Takk til osystem i kommentarfeltet.

Kilde: Forbes

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse