Kun en håndfull banker og oljeselskaper som nå er større enn Apple i hele verden.
Kun en håndfull banker og oljeselskaper som nå er større enn Apple i hele verden.

Annonse


Apple er det sjette største selskapet i hele verden

Forbes gir hvert år ut en liste over de 2000 største selskapene i verden. Apple er fortsatt størst av teknologiselskapene, med god margin.

Lynkurs i digitalisering

Det er nå hele 177 teknologiselskaper inne på Forbes “Global 2000” liste over verdens største selskaper.

Pandemien gjorde at den digitale transformasjonen av samfunnet vårt tok et kvantesprang på bare uker når samfunnet stengte ned i fjor. Dette har også ledet til at rene teknologiselskaper og teknologi-drevne selskaper har gjort “ei kule” på endrede vaner, reiserestriksjoner og annet vi har måttet leve med de siste 13-14 månedene.

Apple på topp

Apple leder i teknologikategorien for sjette år på rad, og klatrer også to plasser opp på “Global 2000” lista til en sjetteplass totalt. Det er i hovedsak kraftig økning i etterspørselen etter iPhone i Kina som gjorde at omsetningstallene knuste estimatene og tok den årlige fortjenesten opp til rekordhøye 535 milliarder kroner, dette gjør Apple til det mest lønnsomme selskapet i verden. Apple er også verdt mer enn noe annet selskap i verden med en markedsverdi på svimlende 19 trillioner kroner.

Annonse
Apple holder en sjetteplass på den totale rankingen, delt med Bank of America og Ping. Kilde: Forbes

Samsung klatrer

Samsung Electronics tok tilbake andreplassen dette året etter at de falt ned til fjerdeplass i fjor. Og er nå å finne på 11.plass på den totale rankingen. Også Samsung har hatt gode tider gjennom pandemien, og det er forventet at tallene deres vil fortsette å holde seg positive og sterke på grunn gjennom den pågående økonomiske oppgangen etter mens samfunnet nå sakte men sikkert finner tilbake til en normal etter pandemien.

Alphabet står, Microsoft går tilbake

På tredjeplass ligger Alphabet, eieren av blant annet Google og Youtube, og selskapet tikker også inn på en 13.plass på den totale listen. Alphabet delte i fjor tredjeplassen på teknologilisten med Microsoft, som i år faller ned på en fjerdeplass og 15.plass totalt på den globale rankingen. Begge selskapene har over det siste regnskapsåret levert over forventning, men Alphabets vekst og dominans innen digital reklame var det som tok de opp i år.

Listen over de ti største tek-selskapene – Data hentet fra Forbes Global 2000 2021 – Kilde: Faksimile fra Forbes

Nykommerne

Men listen i år preges også av en del nykommere, over 20 i tallet, og blant disse finner vi blant annet kinesiske Lufax. Det kinesiske selskapet satser på digital formidling av lån og har klart å karre seg inn på en 500.plass i Global 2000 og en 40.plass i listen over teknlogiselskaper. Andre nykommere dette året er Coinbase, en kryptobørs som har vært i massiv medvind i det siste. Også blant de nye på listen finner vi DoorDash, som spesialiserer seg på å levering av mat, Pinterest det sosiale nettverket for bildedeling, samt skyselskaper som Snowflake, Datadog og Crowdstrike.

Ingen norske tech-selskaper på listen

Av de 177 selskapene på listen som regnes som teknologiselskaper så er totalt 81 av disse fra USA, det er langt flere enn noe annet land. Kina, Japan og Taiwan har henholdsvis 26, 15 og 13 selskaper på listen. Norge er dessverre ikke å se på denne listen over teknologiselskaper, men er representert på listen i hovedsak med selskaper innen olje og bank.

Listen over norske selskaper i Global 2000 starter på 344.plass med DNB, Gjensidige er å finne på en 1855.plass.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse