surfacelaptop4
Surface Laptop 4 har et utrolig bra tastatur, god dvale- og batterilevetid samt et attraktivt design til en pris som er akseptabel.

Annonse


TEST: Surface Laptop 4 er tastaturkongen, men er den billigste modellen bra nok?

Vi har merket oss at nærmest alle testere enten har anmeldt den største AMD Ryzen-modellen på 15″, eller en modell med Intels 11. generasjon CPU-er.

Les også vår sniktitt:

Mange mobiler koster mer enn Surface Laptop 4

Så da vi gikk for Surface Laptop 4 var tankegangen slik: de lover opp til 19 timer batterilevetid, kan denne komme i nærheten av dette, og er den billigste modellen med 8GB RAM nok i 2021?

Dessuten: er Surface Laptop fremdeles en god deal med et design som er uforandret i mange år, og med eller ingenting nytt utover Ryzen 4000 eller Intel Core 11. generasjon? Utrolig nok er den det takket være innmaten som styrker det som har vært en god totalpakke i flere år.

Designet

Har du testet en Surface Laptop tidligere? Gratulerer, da vet du hva du har i vente. For de av dere som ikke har, blir man glad i den. Det er ikke fordi den har et nytt design, ei heller i år (MacBook Air-designet er mye eldre, så Apple har ingenting på Microsoft her), men fordi Microsoft på første forsøk gjorde en god jobb, og nå nytter Apple-strategien med små, men hyppige forbedringer.

Annonse


Nei altså, det er ingenting nytt å melde: rammen er like stor (panelet er også det samme), FN-knappen er like plagsom, og liker man ikke å ha hele maskinens tastatur-del dekket av et slikt materiale grunnet frykt for å søle kaffe eller lignende, så skjønner vi det også.

Faktum er at jeg hadde første generasjon Laptop veldig lenge, og opplevde hverken at materialet ble stygt eller ekkelt (ytelsen var et problem med den, med en særdeles treg SSD, men det er en annen historie). Man kan dessuten rengjøre det selv, men er man forsiktig trenger man neppe å være redd. Går man for en av de dyrere modellene leveres de uansett i metall, og ikke Alcantra.

Tastaturet

Dette er kronjuvelen til dette produktet, for de er ufattelig kjappe. Jeg bruker et Das Leyboard på den stasjonære Windows-maskinen, og har en MacBook Air M1 8GB. Microsoft slår dem begge.

Ikke at jeg vil Das Keyboard, som fungerer ypperlig til spill, skal være mer som et laptop-tastatur, men jeg skriver kjappere på Laptop 4 enn på noe annet – faktisk skifter jeg maskin akkurat nå som fingrene mine savner den kjappe fingerballetten over akkurat myke og dype nok taster.

Jeg har ikke annet en ros her, noe som gir meg skrekkblandet fryd for fremtiden: ikke gjør som Apple og gå fra noe som funker til noe som er verre å skrive på og som samtidig feiler hele tiden. Vi ser ingen grunn til å gjøre endringer med dette tastaturet – behold det, men overhal resten av designet.

Ytelse og batterilevetid

Du vil ikke bli blåst av banen om du er en veldig ivrig surfer, og bruker Windows 10′ anbefalte “Better performance”-modus, men du vil heller ikke bli skuffet. Det er når man hopper kjapt mellom åpne programmer at man merker dette ikke er den kjappeste på markedet.

Denne har en Ryzen 5 4680U (seks kjerner (opp fra fire i Laptop 3), 12 tråder,), lansert for rundt ett år siden. Mer om Windows-ytelsen videre i artikkelen.

Dette med 19 timer batterilevetid er det selvsagt bare å glemme om man jobber intensivt: denne kan bli litt varm, og med Windows 10-ytelsen skrudd på maks, mange nettleserfaner, et bildeprogram og e-post-klienten oppe, får man hverken mer eller minder batterilevetid enn konkurrentene. Fordelen med Windows-laptoper er dog at man kan klokke CPU-en helt ned ved å velge dårligst ytelse, og på den måten spille filmi mange timer før den tar kvelden.

Microsoft testet slik for å nå 19 timer (merk at lysstyrken er lav):

“Testingen besto av full batteriutlading med en blanding av aktiv bruk og moderne ventemodus. Den aktive bruken består av (1) en nettlesertest med tilgang til åtte populære nettsteder over flere åpne faner, (2) en produktivitetstest som bruker Microsoft Word, PowerPoint, Excel og Outlook, og (3) en del av tiden med enheten i bruk med inaktive apper. Alle innstillinger var standardinnstillinger, bortsett fra at skjermens lysstyrke ble satt til 150 nit med automatisk lysstyrke deaktivert. Wi-Fi ble koblet til et nettverk. Batteritiden varierer betydelig, avhengig av innstillinger, bruk og andre faktorer.”

Les mer om SSD-ytelsen i sniktitten.

Vi har ingenting å utsette på ytelsen når vi samtidig vet hva maskinen koster. At den kun har 8GB RAM er ikke et så stort problem som man skulle tro, og som MacBook Air M1 imponerte stort med, noe som tyder på at AMDs Ryzen 4000-serie APU-er er gode – tenk hva de kunne fått med med 5000-serien som ble annonsert forrige måned? Vi får se neste år, regner jeg med.

Skjerm

Jeg har ikke noe å utsette på bildekvaliteten på den samme PixelSense-skjermen Microsoft har brukt en stund, men jeg er rimelig sikker på at denne har mer etterslep enn MacBook Air-skjermen. Ja visst har den 60Hz som er vanlig på rimeligere maskiner, men det er nok mer enn Hz som bestemmer om opplevelsen er god eller ikke – bør ikke de aller fleste maskiner ha mer enn 60Hz nå uansett? Her har markedet stått stille lenge, så vi regner med at det fremdeles er et kostnadsspørsmål, og muligens også et spørsmål om komponentmangler.

Det største problemet er at skjermen har mer gjenskinn enn MacBook Air, så ønsker du å jobbe i solsteken i sommer, er det noe å tenke på.

At maskinen har berøringsskjerm er en større fordel enn man skulle tro, og noe vi fremdeles savner og nok aldri vil oppleve på en MacBook.

I sola kommer sannheten frem på flere måter. Merk at MacBoo Air til venstre har mindre gjenskinn enn Surface Laptop 4.

MacBook Air vs. Surface Laptop

Disse to maskinene konkurrerer mot hverandre mer direkte enn laptoper fra Microsoft og Apple har gjort på ganske lenge. De har begge kun 8GB RAM i modellene jeg testet, og felles for dem er at de er såkalte ultraportable der batterilevetiden er viktig, og ytelsen kommer litt etter.

Begge selskap må ha skryt for å ha kommet langt med de billigste maskinene – her får man veldig mye for 12 995 kroner, mens Apple faktisk er rimeligere for en gang skyld, MacBook Air M1 8GB koster nemlig kun 11 990 kroner.

Det er fremdeles slik at macOS på en M1 leverer en glattere opplevelser, og mye mer elegant er den til multitasking helt uten etterslep, mens Windows 10 sin måte å gjøre det på alltid har føltes mindre “smooth”, og spesielt på maskiner som denne med den svakeste maskinvaren. Prøv win+tab kjapt, f.eks. Det er merkbart mer etterslep når man trykker på ting som startmenyen og andre elementer, som den nye nyhetsfanen i verktøylinjen, enn tilsvarende operasjoner på macOS med M1-maskinvare. M1-maskinene er silkemykt i en egen klasse.

Surface Laptop 4 har dog et bedre tastatur enn Air, selv om Air sitt er bra.

Det største plusset for meg personlig er 3:2-formatet Microsofts laptop nytter, og som er langt bedre til skriving og surfing. Jeg skiftet stadig over til MacBook Air under test-perioden, og fant widescreen-formatet er helt feil til det 99 prosent bruker en Air til, og jeg tviler på at det i hovedsak er video-redigering og film, selv om det helt sikkert spilles endel Netflix på disse maskinene.

Hva angår batterilevetiden er det vanskelig å direkte-sammenligne fordi Windows 10 mener du har best av å styre ytelsen manuelt, mens macOS gjør dette for deg, og på en glimrende måte. Begge maskiner har meget god dvaletid, og jeg er spesielt imponert over hvor mye bedre Surface Laptop 4 kan dvale nærmest uten å bruke batteri, sammenlignet med de forrige generasjonene.

Jeg mener dog at med vanlig bruk så er de to maskinene omtrent jevngode hva angår ytelse (forvent 12+ timer), men at MacBook Air kan holde det gående noe lenger om den presses i en lengre periode enn snitt arbeidsflyten min er på slike maskiner.

Konklusjon

Microsofts strategi med å små-oppgradere Surface-serien, bortsett fra Surface Book, har gitt resultater. Jeg har lest flere tester av Laptop 4 utstyrt med 11. generasjon Intel Core, og nærmest samtlige anmeldere er enige i at dette er og blir gode maskiner, og nå med enda bedre ytelse.

At man ikke behøver betale mer enn 13 000 kroner for den aller rimeligste modellen, som klarer seg med bare 8GB RAM, er veldig hyggelig og gjør meg desto mer spent på hva neste generasjon Surface-produkter har å by på.

t Kanskje oppdateres Surface-designet samtidig med den store Windows 10-oppdateringen, “Sun Valley”, som får et nytt grensesnitt? Det hadde vært noe.

Les min kommentar om min ønskede Windows-fremtid som kan bli virkelighet:

TEST: Surface Laptop 4 er tastaturkongen, men er den billigste modellen bra nok?
Vi konkluderer
Surface Laptop 4 byr fremdeles på det aller beste laptop-tastaturet pakket inn i et attraktivt, om enn noe utdatert design med litt for ramme og en skjerm som har for mye gjenskinn. Pluss for dvale- og batterilevetid.
Leservurdering54 Vurderinger
5.1
+
Det beste tastaturet på en laptop
Berøringsskjerm
Et smart design
USB A!
God nok ytelse og mye for pengene
-
Ikke den kjappeste
Mye skjerm-ramme
Mye gjenskinn i skjermen
Windows 10 ikke smidig med batterisparing aktivert
8

Annonse