Jaanus Jagomagi, Unsplash
Illustrasjonsfoto: Jaanus Jagomagi, Unsplash

Annonse


Opptil tyve års fengsel for russiske nettkriminelle

Fire østeuropeere bak en “skuddsikker hosting”-site er blitt erklært skyldig i organisert nettkriminalitet, ifølge Det amerikanske justisdepartement (US Department of Justice, DoJ). Tjenesten deres som var designet for å hoste kriminell aktivitet og å hjelpe klienter å unngå å bli oppdaget, ble grunnlagt av russerne Aleksandr Grichishkin og Andrei Skvortsov. De to andre skyldige er administratorene på nettstedet, litaueren Aleksandr Skorodumov og esteren Pavel Stassi.

Overvåket nettsteder som kartla kriminell infrastruktur

Nettstedet tilbød i perioden 2008 til 2015 sine klienter infrastruktur for å “få tilgang til ofrenes datamaskiner, danne botnett og stjele bankinformasjon”, ifølge DoJ.

I voldsomme angrep på amerikanske selskaper og finansinstitusjoner benyttet de malware som Zeus, SpyEye, Citadel og Blackhole Exploit Kit og forårsaket eller forsøkte å forårsake skade for eller tyveri av millioner av dollar for amerikanske ofre.

US Department of Justice

I tillegg til å være vert for skadelig programvare hjalp tjenesten sine klienter med å unngå å bli oppdaget av myndighetene. “De tiltalte gjorde det ved å overvåke nettsteder som kartla kriminell infrastruktur og å flytte “kriminelt innhold til ny infrastruktur som de registrerte på falske eller stjålne identiteter.”

Nettsteder som tilbyr “bulletproof hosting” er en mektig kilde til kriminalitet som botnet, ransomware og annen lyssky virksomhet. 

Annonse


Basert i Russland eller tidligere sovjetrepublikker

Tiltalen vil sannsynligvis ikke få videre betydning for kriminell nettaktivitet. Brian Krebs som er kjent for sin forskning på datasikkerhet, har konkludert med at de fleste kriminelle nettoperatører er basert i Russland eller i tidligere sovjetrepublikker “hvor de ikke vil bli stilt til ansvar for sin aktivitet så lenge de oppholder seg der”. De fire tiltalte vil sannsynligvis bli idømt opptil tyve års fengsel av amerikanske myndigheter.

Kilde: US Department of Justice

Annonse


Annonse


Annonse