Lars Kienle, Unsplash
Amerikanske nettilbydere ønsket å kunne sile innholdsleverandører på nettet. Foto: Lars Kienle, Unsplash

Annonse


Luguber kampanjestrategi: Amerikansk bredbåndsindustri kjøpte 8,5 millioner falske kommentarer

Etterforskning har avdekket at amerikansk bredbåndsindustri i 2017 brukte 35 millioner kroner på å generere og sende inn mer enn 8,5 millioner falske kommentarer “for å skape et utbredt inntrykk av bred folkelig motstand mot eksisterende nettnøytralitetsregler”. Det skjedde mens U.S. Federal Communications Commission (FCC) vurderte endringer av politikken, sier statsadvokaten i New York.

Av 22 millioner kommentarer var bare fire millioner ekte

Undersøkelsen viser at nesten 18 millioner av de over 22 millioner offentlige kommentarene som FCC mottok både for og mot nettnøytralitet, var falske.

Riksadvokat Letitia James sa at kontoret hennes har identifisert og bøtelagt tre selskaper som genererte de falske kommentarene – Fluent Inc, Opt-Intelligence Inc og React2Media Inc. Selskapene pålegges også å gjøre omfattende reformer i fremtidige advokatkampanjer. Føderale myndigheter ber ofte om offentlige kommentarer om politiske spørsmål før de vedtar endringer.

Aksepterer boten

New York-baserte Fluent akseptert å betale 30 av de 36 millioner kroner de tre selskapene til sammen ble bøtlagt med, for å ha generert mer enn fem millioner digitale signaturer. 

Annonse


Forliket gir klarhet og setter en ny standard for politisk advokatpraksis. Siden vi allerede har gjort de fleste nødvendige endringene, vil det ha liten innvirkning på Fluents drift fremover.

Fluent Inc.

Ifølge New Yorks statsadvokat pågår det ytterligere undersøkelser av svindel knyttet til hendelsen. FCC mottok også falske kommentarer fra 19 år gammel student som ved hjelp av et automatiseringsprogram genererte 9,3 millioner støtteerklæringer for nettnøytralitet.

Lovfestet i Norge

Nettnøytralitet henviser til et prinsipp som brukes om tilgang til bredbånd og potensielt alle nettverk. Det sikrer at internett er en åpen og ikke-diskriminerende plattform for alle former for kommunikasjon og innholdsdistribusjon.

I Norge har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet utarbeidet et sett retningslinjer for nettnøytralitet som har vært virksomme siden 2009.

Bredbåndsindustrien har hevdet at nettnøytralitet hemmer investeringer.

Kilde: Reuters

Annonse