Liten sammenheng mellom bruken av teknologi og unge mennesker mentale helse og velvære sier ny studie.
Liten sammenheng mellom bruken av teknologi og unge mennesker mentale helse og velvære sier ny studie.

Annonse


Finner ingen kobling mellom depresjon og skjerm-tid

Oxford Internet Institute har sett på forbruksvanene til mer enn 430 000 ungdommer i alderen 10 til 15 for å se etter sammenhenger med det og følelse av depresjon, selvmordstanker og atferdsproblemer.

Ingen økning

Deltakere, i USA og Storbritannia, rangerte sine egne følelser ved å besvare et fast sett med spørsmål på en glidende skala. Der ble de spurt om hvor mye de brukte sosiale medier eller digitale enheter, men ikke mer spesifikt hvordan de hadde brukt den tiden.

Etter å ha analysert Tv-vaner, bruk av sosiale medier og andre teknologiske løsninger så er konklusjonen i studien at det er fortsatt liten sammenheng mellom dette og problemene denne aldersgruppen møter. Det ble funnet en liten nedgang i sammenhengen mellom depresjon og bruk av sosiale medier og TV-titting, fra 1991 til 2019, og en liten økning i forholdet mellom emosjonelle problemer og bruk av sosiale medier.

En av forskerene bak studien har uttalt at: “Vi kunne ikke se forskjellen mellom innvirkning på sosiale medier og mental helse i 2010 og 2019”, og sier videre at “Vi sier ikke at færre glade mennesker bruker flere sosiale medier, vi sier at forbindelsen ikke blir sterkere.”

En advarsel

Dette var ment som en advarsel til tilsynsmyndigheter og lovgivere som lenge har agert i den tro at teknologi har en skadelig effekt på unges psykiske helse. Også nylig, i januar 2021, kom en studie som antydet at tung bruk av sosiale medier var knyttet til “negativt velvære” og selvtillit blant tenåringer. Andre studier peker på koronaviruspandemien som en bidragsyter.

Hele rapporten er publisert i tidsskriftet Clinical Psychological Science.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse