At denne roboten har vunnet prestisjefylte designpriser er ikke rart med tanke på hvem som står bak.
At denne roboten har vunnet prestisjefylte designpriser er ikke rart med tanke på hvem som står bak.

Annonse


Møt Gita, din egen personlige R2D2

I kategorien “hold kjeft og ta imot pengene mine” så så har vi “gita“, en robot som skal kunne følge etter deg hvor du går samtidig som den bærer tingene dine.

Personlige mobilitetsrobot

Det er Piaggio Fast Forward som kommer med sitt første produkt til konsumentmarkedet, Piaggio er som kjent selskapet bak Vespa. I følge nettsiden mygita.com så er denne roboten ment å være super-enkelt i bruk og du skal ikke trenge noen fjernkontroll for å bruke den. Bare trykk på knappen, la de seks kameraene på forsiden skanne kroppen din og sett en fot fremfor den andre inn i fremtiden. Det er en app som følger med også, men denne er i hovedsak brukt til å låse lokket på roboten slik at andre ikke får tak i varene dine, ikke til å styre roboten.

PFF presenterer gita i denne videoen, og du får et innblikk i hvordan de har jobbet frem til nå. Kilde: PFF

Den bruker altså ikke noen signaler utover det den kan se, ingen GPS, ingen Bluetooth for å navigere i vår verden. Den leser og kjenner igjen kroppen din og forutser dine bevegelse mens den følger etter deg. Og som Roomba og andre husholdnigsroboter vi er kjent med så bygger den et kart av omgivelsene sine etterhvert som den ferdes sammen med deg.

Produsenten hevder også at roboten har det de kaller “pedestrian etiquette” eller “fotgjenegeretikette”, med andre ord skal den kunne ferdes sammen med deg uten å være til sjenanse for hverken deg eller de du deler fortau med.

Annonse
gita fullastet med det du trenger, klar til å bli med på tur. Kilde: mygita.com
gita (RED) klar til aksjon, fullastet og beredt til å bli med på tur. Kilde: mygita.com

Den, hun, hen

Det er utrolig vanskelig å ikke antropomorfisere denne dingsen, jo mer vi lest og så om henne den jo mer ble det “hun, Gita”. Produktnavnet staves med liten g og grunnen til dette er at “gita” betyr “kort gåtur” på italiensk. Men det er absolutt lett å falle i fellen med at dette blir en del av en slags utvidet digital familie om man får en slik i hus. De fleste av oss har iallfall et nært forhold til R2D2 som et tenkende, levende vesen.

Tilpasses til din stil

Som seg hør og bør så kommer denne fantastiske oppfinnelsen i forskjellige farger og med litt forskjellig tilbehør, som “gita IGLOO® Cooler”, så kan du holde drikken din kald mens du spankulerer ned til stranda mens alle andre bærer seg i hjel. I tillegg kommer den i fargene “Thunder grey”, “Twillight blue”, “Signal red” og RED. Man kan også kjøpe flere forskjellige bokser til å ha inni Gita for å ha ferdig pakkede bokser, feks for jobb, trening og så videre.

Ditt nabolag, på din måte – med gita Kilde: PFF

Ikke noen traktor

Men noen skikkelig sherpa er gita ikke, den kan bære opptil 18kg og kan drives i inntil 4 timer med fulladet batteri. I følge nettsiden tar det ca 2 timer å lade den opp. Totalt så veier den 22 kilo, så det er med andre ord ikke bare å ta den under armen om man skulle bevege seg på noe annet enn flatmark. Men den skal kunne ferdes der hvor en rullestol kan, det vil si på forskjellige typer underlag, og opptil 16 graders stigninger.

Priser og tilgjenglighet

Enn så lenge så er denne ikke tilgjengelig i Norge. En av grunnene til dette er kanskje at hver bestilling som sendes ut blir installert av selskapet selv, så om du bestiller en gita vil det komme to ansatte fra selskapet for å hjelpe deg med å sette den på plass i huset og forsikre seg om at du får den wow-opplevelsen de vil at du skal få.

Prisen for å leve i fremtiden er 27.000 kroner, men siden dette er priser kun for det amerikanske markedet så er det vanskelig å vite hvordan prisbildet blir i norge, om den en gang kommer hit.

Vi krysser fingrene iallfall.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse