googleapplelogo
Apple og Google grilles av Senatet der Spotify, Tile og flere andre vitner om hvordan tekno-gigantene kveler konkurransen.

Annonse


Apple en “urettferdig portvokter som kopierer konkurrentenes produkter”

Antitrusthøringen som tar for seg Apples og Googles markedsmakt, pågår nå. Selskapene grilles av Senatet mens representanter fra Spotify, Tile og flere andre vitner om hvordan tekno-gigantene kveler konkurransen.

Grilles i Senatet: Apple og Google anklages for konkurransevridning

Dagens høring, “Antitrust Applied: Examining Competition in App Stores”, tar for seg voksende monopolbekymringer rundt teknologi-mastodontene.

I innledningen sa Apples Kyle Andeer at App Store ikke bare gir kundene den beste opplevelsen, men tilbyr store muligheter til app-utviklerne. Andeer gjentok det vi tidligere har hørt fra Apple: App Store har revolusjonert distribusjonen av apper og det er trygt å laste ned apper derfra.

Komiteens leder uttrykte bekymringer for at Apple opptrer som en urettferdig portvokter som kopierer konkurrentenes produkter etc.

Annonse


Tiles vitnesbyrd

Tiles Kirsten Daru mener at vi ikke kan stole på at Apple opptrer rettferdig og henviste til AirTags som Apple nylig lanserte. Tile anser AirTagsene som ren kopiering av de sporingsverktøy Tile har utviklet, og at Apple høster fordelene ved sømløst å integrere sine AirTags med iPhone. Daru viste til at Apple har kunnet skaffe seg detaljert informasjon om Tile siden de både har solgt produkter og distribuert Tile-appen gjennom App Store.

At Apple åpnet Find My-appen for tredjeparter denne måneden, er så beheftet med betingelser at Tile kalte det et “gisselprogram”. 

Senator Lee Daru ba om detaljer om Find My-avtalen svarte Tile at det ikke var mulig ettersom Apple hadde lagt inn en taushetklausul i avtalen. Lee spurte Apple om Tile kunne løses fra tausheten, hvilket Apple mente var umulig.

At Apple ikke åpner U1 UWB-brikken for tredjeparter, gjør det umulig å konkurrere med AirTags, ifølge Tile.

Spotifys vitnesbyrd

Spotify anklager Apple for å tvinge dem til å distribuere sin app gjennom AppStore og betale 30 prosent provisjon til Apple. Det er urettferdig at de ikke kan dele iOS-appen og selge abonnement med rabatt fra Spotifys nettsted

De mener Apple tar eierskap til Spotifys kunder og at dette er en konkurransevridning på bakgrunn av at Apple konkurrerer med Spotify gjennom Apple Music – som naturlig nok ikke betaler provisjon.

App Store-provisjoner, svindel, sikkerhet etc.

Kongressen grillet Apples Kyle Andeer på en rekke spørsmål – fra 15 prosentsavtalen de tilbød Amazon for mange år siden, App Store-svindel, hvordan Apple skjuler seg bak sikkerhet for å beholde App Store-kontrollen etc.

Andeer gjentok det vi tidligere har hørt: Apple har investert hundrevis av milliarder i App Store, de gir ikke fordeler til store selskaper, sikkerhet er et endeløst katt og mus-spill etc.

Andeer sa at han har forståelse for at kunder som er blitt offer for App Store-svindel skal kunne få pengene tilbake og at Apple ikke skal tjene på det.

Mark Cooper fra Consumer Federation of America hevdet at monopolet Apple og Google har på app-markedet skader konkurransen.

Det later til å være voksende støtte for en ny teknologiregulering. Selv om det ikke kommer ny lovgivning i nærmeste fremtid, bygger det seg opp et press. Senator Klobuchar har tidligere avslørt det kan bli stemt over Konkurranse- og antitrustloven av 2021 som inkluderer bøter på opptil 15 prosent av selskapers totale inntekter for brudd på konkurranselovgivningen.

Annonse


Annonse


Annonse