surfacelaptop4
Surface Laptop 4 er flott og en varmere opplevelse, på godt og ondt, sammenlignet med MacBook Air. Det er tastaturet som er stjernen, og kanskje også batterilevetiden. Det kommer vi tilbake til. Bilde: ITavisen

Annonse


SNIKTTT: Surface Laptop 4 har kanskje historiens beste tastatur, men har den virkelig 19 timer batterilevetid?

Endelig har vi fått inn Surface Laptop 4 til test, AMD Ryzen 5-modellen som er den aller rimeligste (8GB RAM, 256GB SSD til 12 995 kroner), men samtidig også den Microsoft sier leverer opp til 19 timer batterilevetid.

Surface Laptop 4 gjør ingenting nytt, men har den mye bedre ytelse og batterilevetid?

Det syntes jeg selvsagt var alt for fristende til ikke å teste, så nå skriver jeg denne forhåndstesten på Laptop 4. Surface-serien til Microsoft har alltid hatt glimrende maskinvare-design, men jeg har alltid hatt noe å klage på i forhold til ytelse og strengt talt Windows sin tilnærming til Windows på laptoper: første generasjon hadde forferdelig svak SSD-ytelse og batterilevetiden har ikke vært helt på topp kombinert med noe jeg fremdeles mener er en stor ulempe i OS-et.

Mange oppdateringer etter første oppstart, også mye fastvare.

Jeg vil ikke bruke noe tid på å forklare designet da det er det samme det har vært i flere generasjoner, inkludert 1 x USB og 1 x USB A, samt Surface Connector for lading, som alltid. 3,5 mm for lyd er også på plass – det samme er dessverre en feit ramme.

Annonse


Dette er den siste generasjonen med for-mye-ramme-designet, både for Surface og MacBook Air- og Pro-serien. Jeg tror det, altså.

I denne forhåndstitten tar jeg for meg mine første inntrykk av maskinen, som er mulig å mene noe om etter en dag med bruk. Jeg kommer tilbake med ytelse- og batterilevetid-vurderinger i den endelige testen.

3:2 er fremdeles best for web-en

3:2 formatet er fremdeles best for surfing og jobb, noe som betyr at skjermformatet er best 99 prosent av tiden i forhold til hvordan jeg bruker maskinen.

Jeg ble overrasket da jeg åpnet surface Laptop 4 etter ivrig å ha blitt kvitt pappen: skjermen virker jo bare mye større, men forskjellen er ikke mer enn 13,5″ mot Air sine 13,3″.

Det er jo ikke slik at dette er mitt første møte med Surface-serien, men jeg har brukt MacBook Air M1 siden lanseringen og ikke en Laptop 2 eller 3, så overraskelsen var derfor større, og det i veldig positiv forstand. Jeg fatter ikke bredformat-valget til Apple i en web-verden, men jeg skjønner vel at videoredigering kanskje ikke er optimalt med et 3:2-format.

Tastaturkongen

Åh, tastaturet. Rett og slett! Det er så utrolig mykt, behaglig og kjapt. MacBook M1-tastene er uten tvil en god del hardere, men ikke kjappere eller mer presise. Jeg tror jeg kan mene at jeg foretrekker Laptop 4-tastene; det er noe med at fingrene danser over tastene kjappere på denne maskinen. Det kan være fordi jeg nettopp har pakket den opp – la meg komme tilbake til dette og batterilevetid i min endelige konklusjon etter at den første ny-produkt følelsen har lagt seg.

Jeg vil for alltid forbanne fn-tasten som ødelegger for hurtigraden.

Trond Bie, frustrert Windows laptop-bruker

Foreløpige ytelsesobservasjoner

Jeg er meget fornøyd med å se 2228 Mb/sek lesehastighet i CrystalDiskMark i kombinasjon med 987 Mb/s skrivehatighet.

CPU-Z.

Microsoft har heldigvis flyttet seg langt siden 2017 da vi under Surface Laptop 1-testen rapporterte om en svært treg SSD: 563 MB/s lesehastighet (noe som var godkjent på den tiden), og med kun 113 MB/s skrivehastighet. Grøss og gru, gett.

Denne klarer overraskende nok ikke å spille YouTube, Edge, i 4K fullskjerm uten hakking, selv med maks ytelsesmodus aktivert.

Apples MacBooks har alltid hatt langt bedre SSD-ytelse i sine maskiner, slik er det bare, men nå er ikke SSD-en i Laptop-serien til Microsoft en flaskehals lenger i de fleste sammenheng.

Plugg maskinen i og aktiver maksimal ytelse, og denne blir også varm som Intel har vært famøse for lenge. Som regel holder maskinen seg langt under en temperatur man tenker over, eller føler for den saks skyld, og etter at maskinen har jobbet ekstra hardt blir den fort kald igjen.

Men her er greia: en MacBook Air M1 hører man aldri, og den blir aldri så varm som denne under en så kort stresstest.

Gjør dette samtidig og maskinen blir veldig fort varm i fanget.

Jeg har nevnt det før, og mange er sikkert lei av å høre det like mye som jeg er lei av å skrive det, men at Windows 10 ikke styrer ytelse/batteri for deg er merkelig. Det er stor forskjell mellom lavest og maks ytelse på en Windows 10-laptop, og hver gang det kommer en oppdatering føler jeg at jeg må aktivere maks ytelse for å bli ferdig med den, men så må jeg da også huske å deaktivere igjen.

Mye er det samme, litt er bedre

Sensoren for automatisk lysstyrke er en liten katastrofe som går opp og ned selv om man sitter helt stille. Jeg har erfart dette tidligere med andre Surface-maskiner, så det eneste overraskende er at det enda ikke er rettet nå som vi er i fjerde generasjon av Surface Laptop og syvende generasjon Surface.

Lader kjapt, det gjør maskinen, så får vi se om vi klarer å nærme oss 19 timer batterilevetid.

Jeg vet ikke helt, på den ene siden er det ok å kunne styre selv, men som med lysstyrken burde det vært standard at OS-et bestemte dette selv (og gjorde en god jobb), og klokket CPU-en automatisk for deg etter hva du gjorde. Dlik det er nå må jeg manuelt stille tilbake ytelsen når jeg skriver – det blir mye frem og tilbake.

MacBook Air er slankere, det er det ingen tvil om, men hvor mye betyr det? Ingenting, egentlig. Det plager meg ikke at den er feitere, og fordi vekten på de to maskinene er ganske like (Laptop 4: 1,26 kg) (MacBook Air M1: 1,29 kg), så er det greit nok. Som nevnt tror jeg på nye design.

Plagene med denne maskinen er på mange måter de samme for noen år tilbake, men det kan godt hende vi har en batterivinner her, men det må jeg bruke litt mer tid på å finne ut av. Uansett er denne en fantastisk tasteopplevelse, og til prisen kan det være nok for mange.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse