ThinkPad X1 Nano veier under en kilo og er utrolig kvikk. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


TEST: Dette er Lenovos første med Intel Evo som garanterer en god opplevelse, men stemmer det?

Trenger du en liten, kraftig og pålitelig bærbar er kanskje Lenovo Thinkpad X1 Nano maskinen for deg, for i denne robuste bærbare Windows-maskinen får du både ytelse og sikkerhet i en nett formfaktor.

Lenovo Thinkpad X1 Nano’ spesifikasjoner:

  • i7-1160G7 CPU – 2.10GHz 12MB
  • Iris Xe GPU
  • 16GB LPDDR4X 4266 SDRAM
  • 512GB SSD, M.2 2242
  • 13.0″ IPS 2160×1350 px
  • 65W lading
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
  • Fingeravtrykkleser
  • Vekt: Fra 907 gram
  • Pris: Fra 14 499 til 28 009 kroner.

X1 Nano veier nesten ingenting. Med en vekt på rett under kiloen og et slankt design kan du putte maskinen i sekken og ta den med deg uten at det koster deg noe.

ThinkPad X1 Nano er dessuten den første av Lenovos bærbare ThinkPad-er som er bygget under Intels Evo-plattform som Intel mener garanterer en god opplevelse. Maskinen kommer med en 11. generasjons Intel Core i7 vPro og 16GB RAM – og ja: den føles overraskende rask og stabil.

X1 er en liten bærbar som ligger godt i hånden. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Fra 0 til oppstart på 20 sekunder

Jeg tok tiden, og fra å være helt avskrudd bruker maskinen 20 sekunder på å starte opp og logge inn med Windows Hellos ansiktsgjenkjenning. Herlig

Intel Evo er laget for mobile enheter som både skal gi høy ytelse og lang batteritid. Denne maskinen oppleves imponerende kvikk til å være så slank.

Annonse


Bildebehandling i Photoshop går knirkefritt og Nano kjører god grafikk i spill uten problemer. Jeg har spilt litt Surviving Mars som laster og kjører bra.

I TimeSpy oppnådde jeg en score på 1426 med en CPU score på 4583:

1426 i Time Spy. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Skjermen er en Dolby Vision 2K-skjerm (2160x1350px) med et 16:10 sideforhold og 100 prosent sRGB fargerom. Den plasseres seg altså mellom det klassiske 16:9-formatet og 3:2-formatet som man finner på blant annet Surface-serien til Microsoft og Matebook X Pro – serien til Huawei.

Skjermen er skarp og lyssterk og du kan fint bruke denne i solen på terrassen. Maskinen har et forholdsvist rammeløst design, men kunne naturligvis hatt et enda bedre skjerm-til-kropp-forhold.

Denne varianten har matt skjerm, men maskinen fås også med trykkfølsom skjerm

Tastaturet er bakbelyst med hvite LED-lys og skal tåle søl. Tastene er dype, og har du brukt en ThinkPad før vet du hvordan de føles.

Lenovos tastaturer har noe egenartet som man fort kjenner igjen med en karakteristisk motstand i tastene. Det er litt tungt å skrive på, med samtidig er det noe tilfredsstillende over å hamre løs på dette tastaturet.

ITavisen
I’en i ThinkPad lyser når maskinen er på. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Lenovo sier at de har testet Nano i ekstreme forhold og at den skal tåle alt fra ørkenvarme til arktiske forhold, vektløshet og støt. Og den virker robust. Med det i mente har jeg syklet rundt med den i kurven på sykkelen, uten å være redd for at den skal ta skade av slag.

“Nipple mouse” gir seg ikke

Midt i finner man den karakteristiske røde museprikken som jeg vet mange er glad i. Selv finner jeg aldri bruksområder for denne, men mange sier at de ikke kan leve uten. Blir man vant til den, er den sikkert fin (?).

Brystvortemusen brukes i kombinasjon med musetaster som sitter over styreflaten. I midten sitter en knapp man holder inne for å rulle i nettsider og dokumenter.

I midten sitter den velkjente knotten. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Til høyre for styreflaten sitter en fingeravtrykkleser som oppleves rask og pålitelig. To diskanthøyttalere sitter over tastaturet og du finner to basselementer på undersiden av maskinen som sammen spiller høyt og klart med Dolby Atmos. På-knappen sitter på høyre side.

Maskinen har 4 mikrofoner som skal sikre god lyd i videosamtaler.

To mikrofoner oppå og to under. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Maskinen lades med USB-C-portene med Thunderbolt 4. Hadde jeg kunnet velge hadde begge USB-C-inngangene støttet lading, noe som bringer meg over på kanskje det eneste jeg har å utsette på X1 Nano: Mangel på porter.

Laget for en trådløs hverdag

Med bare 2 x USB-C må man huske USB-dongler. En av inngangene er ofte i bruk som lader og om man kobler til ekstern skjerm har man ingen utganger igjen.

To USB-C-porter er litt lite. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Trenger man ekstern mus, tastatur, harddisk eller andre ting kommer man til kort. Det burde vært mulig for Lenovo å spandere et par porter til. Om dere lytter Lenovo: 4 x USB-C takk, og MicroSD-kortleser.

Skjermen kan bøyes helt tilbake, en praktisk egenskap når man sitter på fly eller i andre krøkkete positurer.

X1s fleksibilitet gjør det lett å jobbe på fly. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Ved siden av web-kameraet sitter en IR-sensor som følger med på hva du gjør. Når du forlater maskinen skrus skjermen av med det samme og maskinen låses. Med det samme du setter deg foran skjermen igjen skrus maskinen på. Magisk.

Det tok litt tid før jeg innså at maskinen skjønner at jeg ser på den. Funksjonen slår inn selv om maskinen er i hvilemodus og er så følsom at det noen ganger blir litt for mye. Heldigvis er dette valgfritt.

X1 starter opp fra hvilemodus når du ser på den. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Sikkerhet først

Lenovo har alltid satt sikkerhet høyt og med “Glance”-programvaren kan du stille inn maskinen til å gi deg beskjed og tone ned skjermen om noen står bak deg og myser på det du arbeider med. Lenovo har implementert en rekke sikkerhetsløsninger som krypterer det du arbeider med.

Fingeravtrykkleseren sitter hendig plassert, og for et klassisk design. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Har du flere skjermer koblet til kan du velge at vinduer du arbeider med skal flytte seg automatisk mellom skjermene om du flytter blikket fra den ene til den andre.

Lenovo Commercial Vantage er verdt å ta en titt på

I det forhåndsinstallerte Leonovo-programmet kan du gjøre innstillinger som å bytte om FN-tasten med Ctrl-tasten, velge at F12-tasten åpner nettleser og går inn på ITavisen.no, justere skjermens fargetemperatur, velge at kameraet beskyttes av personvernsmur, optimalisere mikrofonen for talegjenkjenning og aktivere “Smart hvilemodus” for å optimalisere strømsparing.

Lenovos Commercial Vantage. (Ill: Skjermdump)

Du har mange valg i programmet og kan for eksempel velge at maskinen aldri skal lade seg helt fullt for å gi batteriet lengre levetid.

Batteriet er på 4800 mAh og skal vare i opptil 13 timer. Selv opplever jeg at batteriet varer lenge nok. Med 65W hurtiglading lader du batteriet fra 0-80 prosent på én time.

Kommer i mange prisklasser

Den billigste utgaven av Lenovo ThinkPad X1 Nano koster 14 499 kroner, mens testenheten jeg har for hånden koster 25 349 kroner handlet fra Lenovo. Den dyreste koster 28 009 kroner.

Det er mye penger å putte i en så liten maskin, men jeg er så fornøyd at jeg i alle fall kan se meg selv bla opp 15 lapper for denne kjerra.

På høyre side slipper luften ut. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Det at denne varianten mangler trykkfølsom skjerm er ikke noe som plager meg. Jeg har hatt flere bærbare med trykkfølsom skjerm, uten at jeg har brukt det. I tillegg til to USB-C-kontakter har maskinen AUX.

Denne maskinen kan jeg anbefale.

Konklusjon:
Leservurdering32 Vurderinger
3.6
+
Stabil og kraftig
Slank og lett
Oppleves robust
Skarp og lyssterk skjerm som kan bøyes helt tilbake
-
Få porter
9

Annonse