Microsoft inngår 190 milliarder-avtale.

Annonse


Krigs-HoloLens til 120 000 soldater

Den amerikanske hær bekreftet nylig den største regjeringsrelaterte avtalen for virtuell og AR-hodesett (utvidet virkelighet) noensinne: En tiårig avtale med Microsoft om samarbeid i produksjonsfasen og kjøp av 120 000 hodesett basert på HoloLens.

Fra fire til 190 milliarder på to år

Rapporter fra CNBC og Bloomberg antyder at avtalen har en verdi på 21,9 milliarder dollar eller nærmere 190 milliarder kroner. Hvorfor og hvordan avtalen har kunnet stige formidabelt fra fire milliarder i november 2018 til 190 milliarder et par år senere til tross for at den tidligere inngåtte avtalen inkluderte like stort antall hodesett, sies det ingenting om.

Det aktuelle hodesettet ble nylig avbildet i et blogginnlegg og ser ut til å avvike noe fra det først avtalte. Det som er kjent som Integrated Visual Augmentation System (IVAS) og inkluderer en rekke HoloLens-sensorer, ser ut til å skulle kunne festes til en hjelm. Det ble tidligere meldt at Microsoft og USAs hær for å øke anvendeligheten, ikke hadde til hensikt at hodesettet skulle kunne festes på hjelm.

Ikke å anbefale på gutterommet

Ellers antar vi at hodesettets formål fortsatt stemmer overens med tidligere kjente planer om å øke overlevelse, mobilitet og situasjonsbevissthet i trening og kamp. HoloLens 2 er tekniske forbedret, spesielt synsfeltet for virtuelle skjermelementer. IVAS inkluderer militære funksjoner som termisk og nattsyn-kamera, visuell målovertagelse, bevegelighetssensorer og et system som oppdager om bæreren får hjernerystelse eller skade.

Annonse


Kompatible kontrollere ↄ: virkelige våpen

Hærens HoloLens-variant vil også kunne simulere «et realistisk treningsmiljø i blandet virkelighet». En kampsimulator er vanlig i HoloLens-produkter, men Den amerikanske hær vil mest sannsynlig kreve kompatible «kontrollere», altså virkelige våpen. Da er nok hærens simulator ikke å anbefale på gutterommet.

HoloLens for krig?

Det amerikanske forsvarsdepartementets avtaler representerer enorme beløp. Microsoft var i budkrig om en 10 milliarder dollar cloud-kontrakt som til slutt gikk til Microsoft Azure og i ettertid havnet i rettssalene. Det er ikke eneste rettstvist i kjølvannet av offentlig anskaffelse av høyteknologi.

Microsoft har møtt intern motstand mot HoloLens-avtalen. I et åpent brev skrev Microsoft-ansatte i 2019: «HoloLens for good, not war.» 

Microsofts adm.dir. Satya Nadella svarte at selskapet ikke ville holde tilbake teknologi fra demokratiske regjeringer som «beskytter den friheten vi nyter».

Kilde: Aarstechnica

Annonse