windows10lite
Windows 10 Lite gir noen flere FPS, men for eldre maskiner er det uansett ikke dumt å fjerne unødvendige Windows-komponenter. Bilde: Tech YES City.

Annonse


Windows 10 Lite gir bedre gaming-ytelse helt gratis

I Windows 10 Lite er all telemetri og bloatware (overflødig programvare, unødvendige verktøylinjer, spill etc. som følger med operativsystemet) fjernet. Tech Yes City har sett på hvilken effekt det har på spillytelsen.

Windows 10 Lite og Ghost Spectre mot Microsoft Windows 10

I videoen under sammenlignes Windows 10 Lite og den populære Ghost Spectre-versjonen av Windows 10. Disse to sammenlignes igjen med Microsofts komplette pakke med alt ekstra som de fleste av oss ikke har behov for – fullversjonen av Windows 10.

Minnebruken er først ute og her er forskjellen betydelig. Der Microsofts Windows 10 på tomgang bruker 1,9 av 8 GB ram, bruker Windows 10 Lite 1,1, Ghost Spectre 1,0. 

Hvordan dette påvirker spillopplevelsen testes på en ‘low end’ budsjett-PC og en ‘high end’-PC og resultatet overrasket. Personlig hadde jeg forventet større ytelsesforbedringer. 

Annonse


Mest å hente på en lavbudsjett-PC

Konklusjonen er at det er mest å hente ved å installere en strippet Windows-versjon på en budsjett-PC. Forskjellen mellom Windows 10 Lite og Ghost Spectre er som forventet gjennomgående liten. Mellom de to modifiserte versjonene og Microsofts fullversjon av Windows 10 er forskjellene adskillig større, men aller mest er det å hente på en lavbudsjetts-PC. En high end-PC heftes ikke nevneverdig av alt det “unødvendige” Microsoft prakker på oss. Det som virkelig påvirker ytelsen er langt mindre operativsystemet enn kapasiteten på GPU og CPU.

Men de modifiserte versjonene vil gjøre en forskjell under spill, du får jevnt over noe øket billedfrekvens (fps) og lavere ram-forbruk da det er mindre ting i bakgrunnen som forstyrrer spillet.

Øket risiko for å bli hacket?

Det siste spørsmålet er om de modifiserte versjonene er sikker, øker de risikoen for å bli hacket? Det ser bra ut ifølge Tech Yes City, men på det spørsmålet tør de ikke gi noe bombesikkert svar. 

Ønsker du høyere spillytelse eller bare er lei av unødvendige funksjoner i Windows, kan du laste ned Windows 10 Lite og/eller Ghost Spectre Windows 10 Superlite.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse