MSIs emblem oser gaming. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


TEST av MSI GE66 Raider: Rå ytelse og RGB-bonanza

Denne råtassen av en spillbærbar har det nest heftigste skjermkortet for bærbar på markedet. Problemet inntil nylig har bare vært at den har vært umulig å få tak i. Derfor var begeistringen ekstra høy når MSI GE66 kom på døren.

Maskinen kommer med RTX3070 med 16GB GDDR6 RAM og Intel i7-1087H med 8 kjerner og 16 tråder. Den bør med andre ord takle det meste.

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

MSI GE66 Raider 10UG’ spesifikasjoner:

  • 10. generasjons i7-10870H
  • NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB GDDR6 RAM
  • 16GB DDR4-3200 RAM, kan utvides opptil 64 GB
  • 15.6″ Full HD IPS (1920×1080), 240 Hz
  • 2 TB NVMe M.2 SSD
  • Bluetooth 5.2
  • WiFi 6E
  • 9999 mAh
  • 2,38 kg
  • Pris: 28 990 kroner

En spillbærbar som passer bedre på The Gathering enn på Kaffebrenneriet

Det første som slår meg er hvor spillaktig denne maskinen er. MSI gjør ikke som HP og lager en diskré maskin som du kan ta med kafé. I motsetniing til HP OMEN 15 oser GE66 gaming.

Foran er en RGB-stripe som kan tilpasses til fingerspissene. Man velger akkurat hvordan og i hvilke farger de 34 forskjellige sonene skal lyse i den medfølgende MSI Aurora – programvaren.

Annonse


Led stripen foran har mange individuelle lys som kan justeres ned til hvert lys. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Hver tastaturknapp har unike lys som kan justeres til å blinke i forskjellige farger, så uansett hvor du er, kan du lage litt show med denne riggen. Lysstyrken på tastene kan du stille etter behov.

Tastene er passe dype og gode å skrive på, men ikke like dype og “klikkete” som i tastaturet til HP Omen 15. Det tar også litt tid å bli vant til tastenes plassering.

Lysstyrken i skjermen styrer du ved å holde nede FN og trykke på piltastene, men jeg hadde foretrukket om lysstyrken lå i F-rekken og at jeg slapp å holde nede FN.

Man kan lage litt show med dette tastaturet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

F-rekken er fylt opp med andre funksjoner. Men å ta et skjermbilde er for eksempel litt kronglete da man må holde nede FN og Windows-knappen før man trykker på “print screen”.

Oppløsning eller oppdateringsfrekvens?

Battlefield 5 kjører helt knirkefritt med alt grafikk på max. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Skjermen er et 1080p IPS-panel med oppdateringsfrekvens på 240 Hz. Selv kan jeg gå med på hakket lavere oppdateringsfrekvens om jeg kan få høyere oppløsning, men skal du spille er 1080p godt nok for en 15,6 tommer skjerm. Man kan også velge en konfigurasjon med 4K og 60 Hz.

På hver side sitter viftehull som slipper igjennom mye luft. Med et enkelt trykk på FN + F8 kan du sette viftene på full gass selv om du spiller Minesveiper i Windows. Maskinen er stillegående ved vanlig skrivebordsbruk, men med to vifter og seks varmerør i kobber kan maskinen balansere temperaturen under de fleste oppgaver.

MSI skryter av at dette er den første spillbærbare i verden med WiFi-6E, noe som burde gi stabil og god internettilkobling.

Dragon Center

I MSI Dragon Center kan du sørge for at maskinen er oppdatert, ta en titt på hvor fort viftene spinner, se hvor varm prosessoren er og sette maskinen til den ytelsen du ønsker. “Extreme performance” setter viftene i full vigør og kjøler ned prosessoren på et øyeblikk.

Webkameraet fanger en forholdsvis stor vinkel. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Webkameraet er som på alle bærbare, ikke utrolig bra, men det skiller seg noe ut ved å ha en relativt stor vidvinkel. Og heldigvis er det plassert over skjermen.

På høyre side sitter to USB 3.2 – porter og SD-kortleser. Bak sitter Ethernet, HDMI, USB-C og Display Port. På venstre sider finner du USB3.2, USB-C og AUX. Maskinen veier 2,39 kilo og oppleves passe slank til spillbærbar å være. Ifølge MSI er dette maskinen med flest muligheter for tilkobling til eksterne skjermer i verden.

Display Port, USB-C, Ethernet, HDMI og strøm. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Derfor måtte jeg naturligvis prøve å koble til skjerm. På kontoret har jeg et 4K-panel fra Samsung med 60Hz, og selv om ikke oppdateringsfrekvensen er like rå som i maskinen, må jeg si at det fungerer fint å bruke denne maskinen med større skjerm.

Battlefield 5 går så bra som det går an, med all grafikk på fullt, enten i 4K eller i 1080p på 240Hz.

Du kan fint plugge opp en større skjerm og kjøre topp grafikk i 4K. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Men maskinen er ikke den mest stabile jeg har vært borti. En gang i blant opplever jeg at den går tregt når jeg kjører flere programmer samtidig. Da tar jeg en omstart og så fungerer ting som de skal igjen. Sånn bør det ikke være, men problemet tilhører sjeldenhetene, og har ikke plaget meg noe særlig.

Et par upraktiske ting trekker ned

Skjermens knekk sitter litt langt fremme og jeg skulle gjerne sett at den satt lengre bak. Maskinen går i hvilemodus ganske tidlig i bretten. Litt upraktisk. Det har ikke mye si, men djevelen sitter i detaljene, som de sier. Flere ganger har jeg satt maskinen i hvilemodus uten å mene det.

Litt stor og tung, men ikke den verste. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Styreflaten føles også litt lite robust, og bidrar til en følelse av at byggekvaliteten ikke er helt prima. Men på en så kraftig maskin bruker jeg som regel ekstern mus. Dessverre er det ingen fingeravtrykkleser.

MSI har egen strømtilkobling med en ganske stor strømforsyning som yter opp til 280W. Heldigvis kan den plugges i maskinen begge veier, men det hadde vært fint om maskinen også kunne lades med USB-C. (Det går ikke, jeg har prøvd.)

Ladepluggen kan kobles i begge veier. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Rammene på skjermen er forholdsvist slanke, men både oppe og nede hadde det vært plass til mer skjerm.

Ytelse

I TimeSpy klarte jeg å oppnå en grafikkscore på 10546 over 10300 som MSI selv oppgir som det maskinen skal klare. Det er høyt. Til sammenligning fikk den stasjonære OMEN 30L som jeg hadde inne til test, med RTX 3080 for desktop, en score på 15867.

Skjermens oppdateringsfrekvens kombinert med 3070 gjør at spillene flyter som en drøm. Når du spiller er heller ikke høyere oppløsning enn 1080p nødvendig. Til klipping og tekstbehandling kunne det vært fint, men det er ikke det denne maskinen skal brukes til.

GE66 Raider kommer med noe som heter justerbar “BAR”, en funksjon som lar prosessoren få tilgang på hele bilde-bufferen til skjermkortet samtidig. Det skal gi økt ytelse i flere spill.

Kraftig

Alt i alt er det ikke annet å si enn at du får en utrolig kraftig spillbærbar i MSI GE66 Raider. Den kan kjøre alt. Med 240Hz er man forbi det som jeg tenker er nødvendig av oppdateringsfrekvens, men det skader jo ikke.

Skjermkortet driver få spill i den oppdateringsfrekvensen, men Fortnite skal visstnok komme nære på. Uansett hva jeg har kastet på den så langt har det gått silkeglatt.

Fra 22599 til 38 499 kroner

Maskinen kommer i en rekke forskjellige konfigurasjoner som varierer i pris fra 22 599 til 38 499 kroner. Den fåes også med UHD-panel med 60 Hz og FHD-panel med 300 Hz.

Versjonen jeg har testet har en utsalgspris på 28 999 kroner. Det er dyrt, men du får mye kraft for pengene. Dessverre er ikke designet og byggekvaliteten helt perfekt i mine øyne.

Vi konkluderer
Leservurdering11 Vurderinger
6
Bra
Kraftig
240Hz skjerm
Mange tilkoblingsmuligheter
Effektiv kjøling
Dårlig
Dyr
Byggekvaliteten kunne vært bedre
Et par praktiske ting er ikke på plass
8

Annonse