Ny Photoshop-funksjon lar deg firedoble oppløsningen. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


Denne nye Photoshop-funksjonen er helt fantastisk

Det har alltid vært en regel at man ikke kan skalere bilder digitalt uten å tape kvalitet. Øker du størrelsen blir bildet større, men mindre skarpt og gjør du bildet mindre blir det færre piksler å fordele informasjonen på.

Inntil nå.

Maskinlærings-modell har trent på millioner av bilder

I den siste oppdateringen av Adobe Photoshop er en ny funksjon kalt “Super resolution”, som bruker en maskinlærings-modell som har trent seg på millioner av bilder. Modellen forstår hva slags tekstur det skal være i bildet og fyller inn det som mangler.

Forskjellen er markant. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

“Superoppløsning” lar deg oppskalere bilder med en faktor på fire, samtidig som funksjonen beholder skarpe kanter og detaljer.

Annonse


Slik gjør du det

For å bruke funksjonen åpner et bilde i Camera Raw. “Super resolution” fungerer med alle filtyper, enten det er RAW, TIFF, JPEG, etc. Camera Raw åpner du ved å høyreklikke på et bilde i Bridge og velge åpne med Camera Raw.

I Camera Raw høyreklikker du på bildet og velger “enhance”. Jeg prøvde med et bilde jeg tok i Afrika for noen år siden som allerede var nedskalert fra originalen. I skjermdumpene over ser du hvor begrenset oppløsningen i ansiktene til personene i bildet er.

Ikke like god på mer abstrakte teksturer

Når du trykker ok oppjusterer Camera Raw oppløsningen ved hjelp av maskinlæring. I bildet over var forskjellen dramatisk. I et annet bildet med høyere oppløsning var dessverre ikke virkningen like imponerende.

(Ill: Ole Magnus Kinapel)

I områder med harde kanter fungerer funksjonen svært godt, men i områder med kamerastøy på jevnere bakgrunn virker det som at “super resolution” blir litt usikker på hva den skal gjøre. Forståelig nok. Å legge på gresstrå som ikke fantes er blir kanskje å strekke det lengre enn Adobe vil i denne omgang. Istedet virker det som at programmet forsøker å variere fargene mer, og på den måten skape illusjonen av detalj.

Men det er fortsatt bra. Under ser du utsnitt av bildet over. Det til høyre er oppjustert med “super resolution”. Klipp på bildene for å forstørre:

Funksjonen lar deg trykke gamle bilder stort

Noe av begrensningene med tidligere digitalkameraer var oppløsning. Adobes nye funksjon lar deg hente frem igjen gamle bilder som er skutt på 12 MP for oppjustere til 48 MP. Det gir deg muligheten til å trykke bilder større enn tidligere.

Fremover blir det kanskje ikke så viktig hvor høy oppløsning det er på sensoren.

Funksjonen markerer en milepæl i fotografiets utvikling

Dette åpner for mange muligheter. Blir funksjonen bedre og bedre i fremtiden trenger vi til slutt kanskje ikke kameraer i det hele tatt.

Men Adobes konstruerte bilder har noe falsk ved seg. Funksjonen henter inn informasjon fra andre bilder og gjenskaper ikke bildet slik det faktisk hadde vært om det hadde vært fotografert med høyere oppløsning.

Hvor vesentlig det er hva som er ekte og hva som er konstruert, kan diskuteres. Er det noe vi begynner å bli vant til så er det at ingenting lengre kan taes for god fisk.