googlechromeshemmeligmodus
Google klarte ikke å overbevise dommeren om å droppe saken. Vi følger derfor den pågående saken.

Annonse


Mener Chrome “hemmelig-modus” ikke er hemmelig i det hele tatt

Inkognito-modus har vist seg å ikke være så sikkert som mange har trodd.

Chrome er fremdeles under ilden for Inkognito-moduset

I august 2019 skrev vi om at Google Chrome egentlig ikke skulle vite om brukeren nytter hemmelig-moduset, eller ikke, fors som vi skrev “The New York Times klarer fortsatt å identifisere om brukeren befinner seg i Inkognito-modus eller ikke.”

Og videre at:

“TechDows mener de har svaret på hvorfor. Sikkerhetsekspertene Vikas Mishra og Jesse Li har nemlig funnet ut hvordan nettsider kan komme seg forbi Googles beskyttelser. Tidligere sjekket nettsider om FileSystem API, som ber om å skrive direkte til harddisken, returnerte en feil. Dersom man fikk feilmelding, var Inkognito-modus påskrudd.”

Annonse


Saksøkerne mener Google ikke informerer godt nok

Denne saken handler om tre Google-brukere som i juni i fjor klagde inn Google. Årsaken er overdreven datasporing og at nettleseren ikke skal ha informert om at informasjon fremdeles spores selv om sikkermodus er aktivert.

Saksøkerne mener at:

“Google vet hvem vennene dine er, hvilke hobbyer du har, hva du liker å spise, hvilke filmer du ser på, hvor og når du liker å handle, hva favorittdestinasjonene dine er, hva favorittfargen din er og til og med den mest intime og potensielt pinlige ting du surfer på internett – uansett om du følger Googles råd om å holde aktivitetene dine private.”

Uansett har de tre fått medhold så langt: Google ønsket å kaste saken ut av rettssystemet, men det sa dommer Lucy Koh i San Jose, California nei til, og begrunnet det slik:

“Retten konkluderer med at Google ikke varslet brukerne om at selskapet engasjerer seg i den påståtte datainnsamlingen mens brukeren er i privat surfemodus.

Lucy Koh, dommer, California

Dette uttaler Google

Google har tidligere uttalt at dette stemmer: det er ikke slik at man er usynlig – og det er samtidig slik at andre enn Google kan oppdage surfe-aktivitet selv om inkognito-modus nyttes.

Denne gang uttaler de at:

“Vi er helt uenig i disse påstandene, og vi vil forsvare oss mot dem. Inkognitomodus i Chrome gir deg muligheten til å surfe på Internett uten at aktiviteten din blir lagret i nettleseren eller enheten. Som vi tydelig oppgir hver gang du åpner en ny inkognitofane, kan nettsteder kanskje samle inn informasjon om nettlesingsaktiviteten din under økten din.”

Slik oppsummerer Google Chrome og Microsoft Edge hva som samles inn, og ikke lagres, ved bruk av “hemmeligmodus”:

Annonse