Annonse


Dette er historien om hvordan Apple oppfordret til “jailbreaking” av iPhone

De som var tidlig ute med iPhone husker en ganske annen telefon enn det vi kjenner som iPhone idag. Den originale iPhonen som ble lansert i 2007 hadde ikke GPS, ikke frontkamera, ikke 3G (som hadde vært på plass i Norge siden 2004), og viktigst av alt ikke App Store.

Uten App Store var iPhone en ganske annen opplevelse. Den eneste måten å utvide det minimale utvalget forhåndsinstallerte apper på, var å såkalt “jailbreak’e” telefonen – å låse opp telefonen med tredjeparts programvare.

Ingen planer om tredjeparts apper

Pandora på originale iPhone.

I 2007 hadde ikke Steve Jobs planer om å la utviklere lage sine egne apper. I stedet ville han at utviklere skulle lage nettleser-apper. Men det ble ikke godt mottatt.

Med et økende press og flere gode løsninger for å gå rundt Apples sperre, bestemte selskapet seg for å lage utviklerverktøy (SDK) og en fullverdig App Store. Det er nok noe av det smarteste de har gjort.

Pandora var datidens Spotify

En ny artikkel fra nettstedet Vice forteller en interessant historie om Apples forhold til sin egen plattform.

Annonse


Mens utviklere ventet på å komme i gang med å utvikle apper for iPhone tok en av grunderne bak den amerikanske musikkstrømmetjenesten Pandora Tim Westergren, en prat med Apples senior-visepresident Scott Forstall, om hva selskapet kunne gjøre for å komme andre tjenester i forkjøpet.

Pandora var en tjeneste som lagde spillelister utfra enkeltsanger, slik som Spotify’s radioløsning idag. I en tid der platebransjen tviholdt på fysisk salg av musikk kom Pandora som utfordrer som gjorde musikkstrømming tilgjengelig på nettet. Lenge før Spotify.

Det klarte de ved å gå radioveien inn i bransjen

Radiostasjoner betalte kun en liten sum hver gang de spilte en sang og samme modell kunne Pandora benytte på nettet. I 2005 betalte tjenesten 0,0065 kroner hver gang en sang ble spilt. Det kan en bærekraftig forretningsmodell.

Ikke overraskende var selskapet interessert i å ha en app klar til lansering av Apples App Store.

Da Westergren spurte Forstall om hva Pandora kunne gjøre for å få en tyvstart på app-utviklingen var svaret enkelt:

“Dere ville ikke kastet bort tiden deres om dere “jailbreak’er” noen iPhones og bruker en bakdør laget av andre utviklere for å bygge en Pandora-app mens dere venter på at Apple får på plass noe mer formelt.”

– Scott Forstall

Pandora gjorde akkurat det

Når Apple lanserte App Store i 2008 var Pandora den første tilgjengelige radioappen på tjenesten. Ni måneder senere var appen installert på 21 prosent av alle iPhones.

Med andre ord trenger ikke vi som var tidlig ute med å låse opp iPhone i 2007 og 2008 for å installere tredjeparts apper å ha dårlig samvittighet. “Jailbreaking” var noe Apple selv oppfordret til.

Hele saken leser du på Vice.

Kilder:
Vice
MacRumors

Annonse


Annonse


Annonse