Huawei Mate X2 blir den første telefonen som får HarmonyOS forhåndsinstallert. (Ill: Huawei)

Annonse


Huawei begynner utrullingen av HarmonyOs

Huawei annonserte på mandag at de begynner utrullingen av HarmonyOS i april. Operativsystemet ble lansert i midten av 2019 som et svar på Trump-administrasjonens bestemmelse om å utestenge av Huawei fra Googles programvare.

Operativsystemet er laget av Huawei selv og er et forsøk på å slippe fri fra Googles bånd

HarmonyOS “versjon 2” ble sluppet som beta i desember og selskapets sjef CEO har uttalt at det “er noe helt annet enn iOS og Android”.

Men skal man tro Ars Technica som har testet betaens emulator, er operativsystemet i hovedsak en Android-kopi. Faktisk ser det på nettstedets skjermdumper helt likt ut som Huawei’s Android-skall.

Dette er helt likt. (Ill: Ron Amadeo)

Oppdatert 24. februar: Vår pressekontakt i Huawei Norge bemerker at dette er Huaweis offisielle uttalelse rundt HarmonyOS:

“HarmonyOS er et fullstendig nytt operativsystem bygget på Huaweis distribusjonsteknologi, som er unikt designet rundt de nye fremtidige behovene, der ulike IoT-enheter, i større grad, er koblet sammen. De kan implementeres on-demand på tvers av en rekke enheter og kan tilpasses forskjellige hardware- og applikasjonskrav.

Samtidig med at alle gjeldende opensource regler overholdes nøye, utnytter HarmonyOS et stort antall open-source ressurser fra tredjeparter, inkludert Linux til å fremskynde utviklingen av en omfattende arkitektur.

Annonse


Selv om visse elementer til brukergrensesnittet fra EMUI 11 er bevart i den nåværende utviklerbetaen, lanseres HarmonyOS med et helt nytt brukergrensesnitt på kommende Huawei-smarttelefoner. Betaprogrammet for utviklere pågår fortsatt, og vi oppfordrer til og ønsker oss enhver feedback fra utviklere og partnere. Sammen kan vi arbeide for å sette vår visjon om «Simple AI Life» ut i livet.”

USAs sanksjoner har rammet selskapet hardt

I 2019 ble Huawei ført inn på USAs svarteliste “Entity List”, en liste over selskaper amerikanske selskaper ikke får lov å eksportere teknologi til.

Mate X2 er Huaweis siste brettbare. (Ill: Huawei)

Som en følge brøt Google med Huawei. Telefoner som ellers kunne gjort det bra i vesten ble bortimot ubrukelige for de fleste.

Derfor har Huawei måttet lage sitt eget operativsystem. Om det vil kunne konkurrere med Android og iOS i vesten spørs. Selv om HarmonyOS skulle se helt likt ut handler konkurransedyktighet mye om app-utvalg og der har Android og iOS et stort forsprang.

Nedgang på 43 prosent på ett år

Utestengningen kombinert med at Huawei ble nektet å handle maskinvare fra amerikanske selskaper førte til at Huaweis andel av det globale smarttelefon-markedet falt fra 17 til 8 prosent fra 2019 til 2020. Det var en nedgang på nesten 43 prosent på ett år.

Nå begynner omsider det mye omtalte operativsystemet å rulle ut til Huawei-telefoner verden over. Brukere vil få muligheten til å laste ned OSet som en oppdatering. Også brukere utenfor Kina får valget.

Huawei Mate X2 ble lansert i går

Mate X2 blir selskapets første telefon som kommer forhåndsinstallert med operativsystemet. Telefonen brettes innover, i motsetning til Mate X og Xs, får 4 kamerasensorer, Kirin 9000, en innvendig 8″ skjerm og en utvendig 6,45″ skjerm.

256GB-versjonen har en utsalgspris i Kina på nesten 24 000 kroner, mens 512GB-versjonen vil koste rundt 25 000 kroner.

Kilde:
CNBC
Counterpoint
Ars Techinca