Ikke alt gikk som det skulle under gårsdagens landing. (Ill: SpaceX)

Annonse


SpaceX fikk 60 nye satelitter i bane, men bommet på landingsplattform

Vi er blitt vant til at SpaceX skyter opp satellitter fra Cape Canaveral. Det som var sensasjonelt for snart to år siden er blitt en vane. Selskapet planlegger å skyte opp 12 000 satellitter for muligens å utvide til hele 60 000 satellitter på senere tidspunkt.

I tillegg til å forkludre stjernehimmelen skal satellittene levere Internett til hver minste avkrok på jorden.

Allerede er over 1000 satellitter i bane og tjenesten kan forhåndsbestilles:

“Det ser ut til at vi ikke landet raketten vår på “Of Course I Still Love You” ikveld”

– Jessica Anderson, SpaceX

Mandag gikk det delvis galt, skriver Space.com. Selv om hovedformålet med oppskytningene er å få 60 nye satellitter i bane forsøker også SpaceX å lande rakettene trygt på jorden igjen. Det har de etterhvert blitt gode på, men igår bommet den første rakettmotoren på droneskipet “Of Course I Still Love You” og landet i Atlanteren.

“Det er beklagelig at vi ikke klarte å bevare raketten, men heldigvis holder vår andre rakett stø kurs.”

– Jessica Anderson, SpaceX

Den siste tiden har SpaceX forsøkt å lande under vanskeligere forhold, så det var ikke helt uventet at det kunne gå galt. Som du kan se i filmen sitter det fugler og koser seg på droneskipet der hvor raketten skulle landet:

Annonse


Trofast rakett

Raketten som har fått navnet B1059 har tidligere vært brukt ved to turer til den Internasjonale Romstasjonen ISS i desember 2019 og mars 2020. I tillegg har den har vært brukt til en Starlink-oppskytning i juni, en satellittoppskytning for Argentina i august og til oppskytningen av en overvåkningssatellitt for det amerikanske forsvaret i desember.

Mandagens oppskytning var den første av to som er planlagt samme uke

Neste oppskytning skulle skje allerede idag, men på grunn av den mislykkede landingen utsatte SpaceX neste oppskytning.

I utgangspunktet hadde SpaceX planlagt to Starlink-oppskytninger med bare timers mellomrom. Det ville i så fall blitt første gang siden Gemini-raketten i 1966 ble etterfulgt av Atlas Agene bare 99 minutter senere.

Som et ledd i utviklingen av den kommersielle romfarten var det et poeng i seg selv å gjennomføre oppskytninger med så korte mellomrom. Eastern Range, vesenet som holder følge med oppskytninger på østkysten hadde godkjent oppskytningene med det korte mellomrommet så det er sannsynlig at de prøver igjen på et senere tidspunkt.

I fjor ble det sendt opp 31 raketter som er ny rekord. 2021 ligger an til å bli enda travlere.

Kilde:
Florida Today
Space

Annonse


Annonse


Annonse