nasaPerseverance
Perseverance har landet på Mars. Bilde: NASA

Annonse


Se den lande på Mars

En norsk georadar fra Forsvarets forskningsinstitutt lander på Mars denne uken.

Oppdatert, 22. februar, 21:51:

Oppdatert, 18. februar:

Perseverance lander torsdag 18. februar kl. 21.45 – de første bildene vil komme kjapt

Det er fordi en av instrumentene på NASa sitt Mars-kjøretøy er utstyrt med nettopp denne georadaren. Målet med ekspedisjonen er å finne ut om det har vært liv på Mars.

Annonse


Norsk Romsenter, Comrod, Kongsberg Norspace AS og Inventas har alle samarbeidet om prosjektet.

– Dette er en historisk uke i norsk teknologi- og romfartshistorie, sier direktør John-Mikal Størdal ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

“Ett av de syv vitenskapelige instrumentene om bord er laget i Norge, hos FFI. Georadaren Rimfax skal se ned i berggrunnen og lete etter spor etter vannet vi vet fantes på Mars-overflaten tidligere. Spørsmålet er om det noen gang utviklet seg liv i vannet. Perseverance skal ta minst 20 prøver av overflaten som skal samles inn av en senere ekspedisjon og sendes tilbake til jorden for analyser”, forklares det i pressemeldingen.

“Mars 2020 er første trinn i programmet Mars Sample Return, som er et samarbeid mellom Nasa og Den europeiske romfartsorganisasjon ESA. Kjøretøyet skal også eksperimentere med å utvinne oksygen fra atmosfæren, for å legge til rette for fremtidige bemannede Mars-ferder.”