Har du har hørt om simuleringsteori – ideen om at hele universet simuleres i en slags gigantisk hyperdatamaskin? 

Universgenerator

Ideen er fascinerende. Den erstatter gud med teknologi og er antagelig vår tids naturlige videreføring av menneskets ideer om gud og hvor alt kommer fra. 

Med Room 237,  en film om kunstens evne til å generere tolkninger langt utover kunstnerens intensjoner, skapte Rodney Ascher en ny dokumentargenre.

Aschers siste, A Glitch in the Matrix, gjør det igjen, bare i enda større skala. Denne gangen er emnet simuleringsteori: hypotesen om at vi i likhet med menneskene i kultfilmen The Matrix lever i en enorm superdatamaskin, en universgenerator hvor religion og videnskap røres sammen i en slags lapskaus.

Annonse

Hadde verden blitt anarki om alle var overbeviste om at vi lever i en simulasjon?

Men hvordan ville en idé om at verden ikke er ekte påvirke hvordan vi samhandler med andre mennesker? Har ingen ting betydning? Kan du drepe et menneske fordi det bare er kode?

Hvis du er litt fascinert av ideen er antagelig A Glitch in the Matrix noe for deg. Kommentarfeltet under traileren forteller at folk ikke kan vente med å se den.

Filmen intervjuer folk med ulike meninger om simuleringsteori: noen filosofer, noen journalister og noen andre med inderlig lyst til å tro at de lever i en simulert verden.

Alle som liker Philip K. Dick vil få et kick av dette

Filmen inneholder et langt klipp fra et foredrag Philip K. Dick holdt på 1970-tallet om teoriene han lanserte i bøkene “The Man in the High Castle” og “Flow My Tears”. 

Ascher har tatt med mange klipp fra Matrix-filmene og fra filmatiseringene av Dicks bøker, men byr også på masse egne animasjoner, inkludert en beretning fra en ung mann som drepte foreldrene sine fordi han trodde han var i Matrix og ingenting hadde betydning. 

Verdensbygging i Minecraft hører også med sammen med Platons hulelignelse og Elon Musk som snakker om kunstig intelligens.

Resirkulerer mennesker med AI-kode

Simuleringsteori blir blant annet avvist med at det ikke er mulig for en universsimulator å generere syv milliarder individuelle bevisstheter. Men det logiske motargumentet er at maskinen bare resirkulerer noen hundre tusen personligheter ved å gjenbruke AI-kode.

A Glitch in the Matrix oppleves mest som en introduksjon til simuleringsteori og vil kanskje ikke overbevise deg om at virkeligheten er simulert, men den vil sende frysninger nedover ryggraden din.

Det som mangler er en teoretisk overbevisende forklaring på hvorfor vi lever i en simulert verden. Ascher selv forteller at han ikke har noen anelse om det er sant eller ikke. Han er mer interessert i hvorfor folk tror på teorien, enn i selve teorien.

A Glitch in the Matrix er fra 5. februar tilgjengelig for utleie eller kjøp på digitale plattformer som iTunes, Amazon Prime Video, Vudu og Google Play.

Kilder:
Engadget

Annonse